e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Εμπειρογνώμονες από το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα υπουργεία για την τήρηση του Μνημονίου

Υπό επιτήρηση οι υπουργοί


Εμπειρογνώμονες από το υπουργείο Οικονομικών θα εγκατασταθούν στα υπουργεία, ώστε να συμβάλουν στην έγκαιρη τήρηση των δεσμεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων του επικαιροποιημένου Μνημονίου.Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε, την Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί ανά υπουργείο και έγινε κατανοητό από όλους ότι απαιτείται ταχύτητα και απόλυτος συντονισμός καθώς σε αρκετές από τις κρίσιμες αλλαγές που προωθούνται είναι συναρμόδια περισσότερα υπουργεία.



Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εγκαθίσταται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία των δαπανών για το 2011 και θα βοηθά στην υπέρβαση τυχόν εμποδίων.

Οι συνομιλίες που έγιναν με την τρόικα το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν όλες τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης καθώς το πρόγραμμα εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η ιεραρχία των υπουργείων δεν φάνηκε έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μνημονίου, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά ακόμη και σε επίπεδο υπουργών δεν λειτούργησαν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει διπλός συντονισμός, σε επιχειρησιακό και σε πολιτικό επίπεδο.

Την εποπτεία του συνόλου του Μνημονίου τη διατηρεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να δίνει τον τόνο στην προσπάθεια και να «τραβά αφτιά» όποτε το κρίνει αναγκαίο. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, θα συγκαλούνται στο εξής και θεματικά υπουργικά συμβούλια ώστε να παρακολουθείται συνολικά η πρόοδος σε κάθε τομέα.


Τα θέματα της ανάπτυξης θα τα παρακολουθεί ο Θ.Πάγκαλος και ο στόχος είναι να συνεδριάζει η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή σε εβδομαδιαία βάση ώστε να προωθηθούν το ταχύτερο τα νομοσχέδια που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γ ια την καθημερινή παρακολούθηση του Μνημονίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ.Ζαννιά.

Η ομάδα αυτή παρακολουθεί το μνημόνιο από την πρώτη ημέρα και βρίσκεται σε επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα για την προετοιμασία των τακτικών ελέγχων.

Οι επιστήμονες αυτοί συνεργάζονται με υπουργεία που δέχθηκαν μεγάλη πίεση από το μνημόνιο τους προηγούμενους μήνες και τώρα θα συνεργαστούν με τους συντονιστές που θα ορίσουν οι υπουργοί σε όλα τα υπουργεία. Τους επόμενους μήνες μπαίνουν στο μνημόνιο και ορισμένα υπουργεία τα οποία ως τώρα δεν είχαν συμμετοχή, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Πολιτισμού.
 
ta nea