Ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ οι γραμμές χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), ανέφερε ο διευθύνον σύμβουλος του Ομίλου, Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.«Άνοιξαν γραμμές διατραπεζικής που υπερβαίνουν τα 5,5 δις», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, λέγοντας πως «το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης έχει καταστήσει την τράπεζα φρούριο».
Όπως είπε, μετά την πώληση του ποσοστού στην Finansbank, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 14,5% με 15%.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η τράπεζα προσέλαβε 6 συμβούλους για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank με στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση, πέραν των 1,8 δισ. ευρώ που έχει ήδη αντλήσει από την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση μετατρέψιμων ομολογιών.
«Η διάθεση των μετοχών της Finansbank δεν είναι μία αμυντική κίνηση. Θα γινόταν ούτως ή άλλως, η Finansbank χρειαζόταν κεφάλαια για να λειτουργήσει σε καθεστώς υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης και συμπλήρωσε πως «η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2011».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ είπε ακόμα ότι η τράπεζα θα ζητήσει από το Ελληνικό Δημόσιο την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών αξίας 450 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τραπεζών το 2009.
«Με την κεφαλαιακή επάρκεια που έχουμε σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να έχουμε στα κεφάλαιά μας 450 εκατ. ευρώ του Δημοσίου», προσέθεσε.
«Η Εθνική Τράπεζα θα στείλει μετά τη γενική συνέλευση αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για επαναγορά προνομιούχων μετοχών», κατέληξε.
Η Εθνική θα υποβάλει αίτηση προς το υπουργείο για την επιστροφή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, αίτημα που έχει υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος από τις 22 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, τόνισε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία την οποία η Εθνική θα την αξιοποιήσει προς όφελος των μετόχων της τράπεζας και της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και στις δυνατότητες των Ελλήνων», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας χωρίς να αλλάξουμε και εμείς».
ta nea