e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«Κούρεμα» ομολόγων και διαγραφή χρέους προβλέπει το γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση

Επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών


Ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους κρατών της ευρωζώνης, είτε μέσω της μείωσης του επενδυμένου κεφαλαίου τους («κούρεμα») είτε μέσω άλλου τρόπου, επιδιώκει να συμπεριλάβει η Γερμανία στον υπό δημιουργία μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.Στόχος του νέου μηχανισμού θα είναι η αποτροπή της χρεοκοπίας κράτους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο το Βερολίνο επιθυμεί να θέσει ως βάση συζήτησης για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία προηγείται», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου.


Βάσει του ιδίου εγγράφου, για το σκοπό αυτό, ήτοι για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των άλλων επενδυτικών φορέων στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, θα εκδίδονται ομόλογα ευρωζώνης με «ρήτρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses).

Τα «CAC» θα επιτρέπουν σε μια χώρα της Ευρωζώνης να προχωρά στην αναδιάρθρωση του χρέους της σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είτε επιμηκύνοντας την περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων, είτε μειώνοντας το ποσό των τόκων, είτε μέσω «κουρέματος», είτε τέλος μέσω μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους.


Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα συμμετέχουν στο μηχανισμό για τη διάσωση ενός άλλου κράτους-μέλους, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Περιορισμένες τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης θα ήταν απαραίτητες για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού, επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο.


Ο μηχανισμός αυτός, εφόσον υιοθετηθεί, θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας», που δημιουργήθηκε μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα νωρίτερα εφέτος και εκπνέει το 2013.
 
ta nea