e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πάνω από τις 920 μονάδες το spread στα ομόλογα


Ανησυχία για επέκταση της κρίσης


Ανοδικά κινείται την Τρίτη το spread στα ομόλογα, καθώς η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, αντί να περιορίσει, εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για επέκταση της κρίσης χρέους και σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, κυρίως στον υπερχρεωμένο Νότο.Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 924 μονάδες βάσης, για να υποχωρήσει, στη συνέχεια, στις 921, από 913 στο άνοιγμα.



Το επιτόκιο του τίτλου διαμορφώνεται στο 11,83%. Το πενταετές CDS βρίσκεται πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την κατάταξη της CMA για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, οι πιθανότητες της Ελλάδας να χρεοκοπήσει ανέρχονται στο 57,37%.


Στη δεύτερη θέση είναι η Βενεζουέλα με πιθανότητες 53,732% και στην τρίτη θέση η Αργεντινή με 37,79%.

Στην τέταρτη θέση (από πέμπτη την προηγούμενη εβδομάδα) είναι η Ιρλανδία με πιθανότητες 36,69%, ενώ η Πορτογαλία είναι στην έκτη θέση (από έβδομη την περασμένη εβδομάδα) με πιθανότητες χρεοκοπίας 32,66%.


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, την Τρίτη, τα στελέχη της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου δανεισμού, καθώς και το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των δανείων.

«Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δάνεια», δήλωσε ο κ. Τόμσεν (ΔΝΤ).

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογράμμισαν ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο όφελος θα είναι μικρότερο από το κόστος που θα προκύψει για την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει η κίνηση αυτή.

«Το θέμα είναι πως η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε επιφυλακτικός, για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές τα απαιτούμενα ποσά, προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια της.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παρά ταύτα, ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρόνο που θα μπορέσει αυτό να καταστεί εφικτό.
 
ta nea