e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Για «τεράστιες στρεβλώσεις» στην αγορά ενέργειας διαμαρτύρεται η αυστριακή Verbund


Ένταση μετά την κλήση στο ΔΕΣΜΗΕ


Στην αντεπίθεση πέρασε η αυστριακή εταιρία Verbund, που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΗ, μετά την κλήση της εταιρίας σε ακρόαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για οφειλές της προς το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.



Όπως αναφέρει σχετικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαπιστώσει παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού στην αγορά εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων, ενώ για το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας έχει σταλεί προειδοποιητική επιστολή από την Γενική Δ/νση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η εταιρία επισημαίνει ότι η διατήρηση πλεονεκτημάτων υπέρ της ΔΕΗ, για τη νομιμότητα των οποίων θα αποφασίσουν τα αρμόδια εθνικά και κοινοτικά όργανα, αντίκειται στο κοινοτικό και εθνικό δίκαιο ανταγωνισμού και ενέργειας, και υποστηρίζει ότι τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι τα εξής:


1) Οι στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, με κάποιες κατηγορίες πελατών να χρεώνονται κάτω του κόστους, ενώ κάποιες άλλες να υπερχρεώνονται.

2) Οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.


3) Η αλλαγή του τρόπου εκκαθάρισης της ηλεκτρικής ενέργειας και της πληρωμής των υποχρεώσεων των προμηθευτών προς το ΔΕΣΜΗΕ.

4) Η αύξηση των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος καθώς και των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου έως και 50% τα τελευταία δύο χρόνια καθώς και η αναδρομική ισχύς των χρεώσεων αυτών για τους προμηθευτές.

5) Η αναιτιολόγητη χρέωση των προμηθευτών με ΦΠΑ 23%, ενώ η ΔΕΗ χρεώνει τους τελικούς πελάτες με ΦΠΑ 11%.

6) Η συστηματική και συνεχής υπερχρέωση της κατ' εκτίμηση καταναλωθείσας ενέργειας των πελατών της VERBUND από το Διαχειριστή του Δικτύου μέχρι και 30% περισσότερο από την πραγματική κατανάλωση.

Για την κλήση της ΡΑΕ σε ακρόαση, η εταιρία αναφέρει ότι από το Φεβρουάριο του 2010 περισσότεροι από 40.000 μετρητές εκπροσωπούνται από τη VERBUND, και ότι «η απόσπαση ωστόσο ενός τόσο σημαντικού αριθμού πελατών σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μάλλον και όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα δημοσιεύματα, προκαλεί αντιδράσεις και θέτει την εταιρεία στο στόχαστρο παραπλανητικών δημοσιευμάτων».

Και για τις κατηγορίες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ περί «αεριτζήδων» και «αρπαχτών», η Verbund δηλώνει ότι αντιπαρέρχεται των σχολίων, καθώς θεωρεί ότι δεν αναφέρονται σε αυτή.

Η ακρόαση της εταιρίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου.
 
ta nea
Η Verbund αναφέρει σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη, ότι υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες εντείνονται όσο τα θέματα που έχουν προκύψει δεν επιλύονται, με αποτέλεσμα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να στρέφονται πλέον κατά της Ελλάδας, με κίνδυνο τη διαπίστωση ποικίλων παραβιάσεων εκ μέρους της, «γεγονός που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας σε αυτή τη χρονική στιγμή».