e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το υπουργείο Ανάπτυξης εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων

Έμφαση στην «πράσινη» ανάπτυξη


Η μείωση του κόστους με τη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και την προσαρμογή στις απαιτήσεις της «πράσινης» ανάπτυξης δεν αποτελεί στόχο μόνο των επιχειρήσεων αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ.Κομνηνός, μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο Sustainable Retail 2010 «η πράσινη πορεία των σούπερ μάρκετ».


Το κόστος μιας επιχείρησης ξεκινάει από την αδειοδότηση, είπε ο κ. Κομνηνός, για να συμπληρώσει ότι σε αυτό το επίπεδο έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις από το υπουργείο, ενώ σημείωσε ότι λόγω του Μνημονίου έχει ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής των τάσεων του λιανεμπορίου στη χώρα μας για την προσεχή πενταετία.


Ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι οι μεταφορές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους στη χώρα μας καθώς στην Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση της παραγωγής και του λιανεμπορίου σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία, με αποτέλεσμα τα φορτηγά να πηγαίνουν μόνο γεμάτα και να γυρίζουν άδεια, κατάσταση η οποία διπλασιάζει το κόστος.

Στη συνέχεια, ο κ. Κομνηνός ανέφερε τις προσπάθειες του ίδιου του κράτους να αξιοποιήσει την «πράσινη» ανάπτυξη και ως παράδειγμα σημείωσε τις «πράσινες» προμήθειες του Δημοσίου.

Επίσης, ο κ. Κομνηνός σημείωσε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η «πράσινη» ανάπτυξη μόνο ως τμήμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και ως ουσιαστικός λόγος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ευάγγελος Καλούσης, ανέφερε ότι πλέον οι καταναλωτές είναι αυτοί που διαμορφώνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθώς είναι αυτοί που ζητούν συγκεκριμένα πράγματα από τις επιχειρήσεις είτε της βιομηχανίας είτε του λιανεμπορίου και οι επιχειρηματίες καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτό το νέο ρόλο που ζητεί η αγορά.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), Ν.Καραγεωργίου, σημείωσε τον κίνδυνο «εάν δεν αναπτύξουμε, ορθά, στη χώρα μας τις δυναμικές πτυχές της "πράσινης" ανάπτυξης, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς», τότε θα «σκοτώσουμε τη μοναδική αγελάδα που μπορούμε να αρμέξουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βιομηχανία και λιανεμπόριο, σημείωσε, πρέπει να βρουν αξιόπιστες λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς να εξακολουθήσουν να στερούν από τις μελλοντικές γενιές το περιβάλλον τους, να επιτύχουν να εξασφαλίσουν τη δημοφιλία της εταιρείας και να προσφέρουν υγιεινά προϊόντα που θα παράγονται και θα προωθούνται με λιγότερα έξοδα.

Ο Ν.Λαβίδας, πρόεδρος για τη Βιομηχανία, ECR Hellas, σημείωσε ότι ο καταναλωτής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις καλούνται αν επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση με την πολιτεία σύμμαχο ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτητές μεταρρυθμίσεις όπως για την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών, την ανακύκλωση και τις μεταφορές.

Ο Ν.Βερόπουλος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, τόνισε τη σημασία του να κατανοήσει το θέμα της «πράσινης» ανάπτυξης πρωταρχικά η ίδια η διοίκηση μιας επιχείρησης ώστε να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι «σαφώς και το θέμα σχετίζεται με το κέρδος, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο παράγεται ανταγωνιστικότητα και έρχεται η βιωσιμότητα για τις επιχειρήσεις».
 
ta nea
O γενικός γραμματέας ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τις μεταφορές και τα logistics.