e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση


«Μαχαίρι» στις φαρμακευτικές δαπάνες


Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ τον χρόνο από σπατάλες και περιττές συνταγές στον χώρο των φαρμάκων θα επιτευχθεί με την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Το νομοσχέδιο για την ίδρυση και τήρηση διαδικτυακής βάσης δεδομένων για την καταχώριση συνταγών από τους θεράποντες ιατρούς, την εκτέλεση από τους φαρμακοποιούς και την εκκαθάρισή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα.


Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποια νοσοκομεία του ΙΚΑ και σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήδη από το 2002 πλέον επανέρχεται. Μια δεύτερη πιλοτική εφαρμογή θα αρχίσει στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών από τις 18 Οκτωβρίου σε όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς (4.200) και σε όλα τα φαρμακεία (11.500). Το νέο σύστημα θα επεκταθεί εντός του 2011 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.


Με το νέο σύστημα ο γιατρός θα συνταγογραφεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του ασθενούς τη διάγνωση, το φάρμακο που χρειάζεται, την ποσότητα, τη δοσολογία και την οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Ακολούθως θα καταχωρεί ηλεκτρονικά τη συνταγή. Ο ασθενής θα λαμβάνει μια εκτύπωση της συνταγής με έναν μοναδικό κωδικό (barcode). Στη συνέχεια με τη συγκεκριμένη συνταγή θα απευθύνεται στο φαρμακείο.


Με τον τρόπο αυτό θα εκλείψουν σπατάλες και περιττές συνταγές στον χώρο των φαρμάκων, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, σήμερα χορηγούνται φάρμακα διαφορετικά από αυτά που αναγράφονται σε πολλές συνταγές και δίνονται περισσότερα κουτιά από το ίδιο φάρμακο από αυτά που απαιτεί η θεραπεία.


ta nea