e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Δεν συζητείται επί του παρόντος με την Ελλάδα παράταση για το δάνειο, λέει η Κομισιόν


«Δεν υπέβαλε αίτημα η Αθήνα»


Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα για παράταση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε η Κομισιόν την Τετάρτη.



«Mε όλα αυτά εννοείται ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις εξωτερικές χρηματοδοτικές της ανάγκες, από τις αγορές, από το 2012», συμπλήρωσε.

Την Δευτέρα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της παράτασης ως μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση.

«Είναι μία εν εξελίξει συζήτηση. Δεν υπάρχει απόφαση, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό θέμα από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε σε συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέρας, στους «Νέους Φακέλους», στην τηλεόραση του Σκάι.

«Αυτή η συζήτηση άρχισε επειδή όλοι μπορούν να δουν ότι δύο συγκεκριμένες χρονιές, το 2014 και το 2015, το κράτος χρειάζεται να πληρώνει ξαφνικά 70 δισ. ευρώ, από 40-50 δισεκατομμύρια», προσέθεσε.

«Αν, κάποια στιγμή, ληφθεί μία τέτοια απόφαση, αυτή θα πρέπει να έρθει ως επιβράβευση της καλής δουλειάς που κάναμε, όχι επειδή δεν καταφέραμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Κάτι τέτοιο θα έδινε λάθος σήμα στις αγορές», τόνισε.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ, ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει το δάνειο της, εφόσον οι χώρες της Ευρωζώνης αποφασίσουν πρώτες να προχωρήσουν σε μία ανάλογη κίνηση.


Ισχυρές αντιρρήσεις για αυτό το ενδεχόμενο προβάλει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς την Τρίτη, για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεσή του.


«Όσο οι Έλληνες εκπληρώνουν τους στόχους του προγράμματος, το οποίο κάνουν αρκετά καλά, δεν υπάρχει λόγος να επιμηκυνθεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής», είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
 
ta nea
«Δεν διεξάγεται καμία συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών για μια τέτοια πιθανότητα», είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.