e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Προειδοποίηση Moody's για πιθανή υποβάθμιση της Ιρλανδίας



Αβεβαιότητα για την οικονομία λόγω των τραπεζών


Σε καθεστώς παρακολούθησης, για πιθανή υποβάθμιση, έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, ο οίκος Moody's. O οίκος αξιολογεί την Ιρλανδία με Αα2 και αν γίνει υποβάθμιση θα είναι μόνο κατά μία μονάδα. Το «καθεστώς παρακολούθησης» διαρκεί τρεις μήνες.


Όπως επισημαίνει η Moody's, σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, καθώς ενισχύεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ιρλανδικής οικονομίας μετά το νέο πακέτο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, με επίκεντρο την Anglo Irish Bank.

Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για την ισχύ της εγχώριας ζήτησης και την αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού, η οποία καθιστά ακριβότερη την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Η Ιρλανδία βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία («Aaa») μέχρι τον Ιούλιο του 2009, οπότε η αξιολόγηση της υποβαθμίσθηκε για πρώτη φορά, ενώ τον περασμένο Ιούλιο υποβαθμίστηκε εκ νέου.


Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ιρλανδικές αρχές αναθεώρησαν το αναγκαίο για τη διάσωση της Anglo Irish Bank ποσό, ανεβάζοντάς το αρχικά στα 29,3 δισ. ευρώ και μέχρι τα 34,3 δισ. ευρώ, στη χειρότερη των υποθέσεων.


Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα φθάσει κατά το 2010 στο 32% του ΑΕΠ, εξαιτίας της χρηματοδότησης της διάσωσης της Anglo Irish Bank, της Allied Irish Banks και της κατασκευαστικής εταιρείας Irish Nationwide, αλλά θα διατηρηθεί ο στόχος της μείωσής του κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014.


ta nea