e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Έσοδα 700 εκατ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2011

Ερωτηματικό η αξιοποίηση της δημοσιας περιουσίας


Αδιευκρίνιστες εξακολουθούν να παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, καθώς στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011 υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.Συγκεκριμένα, τα μόνα έσοδα που αναμένονται από αποκρατικοποιήσεις αφορούν στα δικαιώματα για τα τυχερά παιχνίδια και στις άδειες τυχερών παιχνιδιών. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού από τα δικαιώματα για τα τυχερά παιχνίδια το Δημόσιο αναμένει να εισπράξει το επόμενο έτος 200 εκατ. ευρώ και το 2012 περίπου 400 εκατ. ευρώ. Από τις άδειες τυχερών παιχνιδιών το υπουργείο Οικονομικών προϋπολογίζει εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ το 2011 και 225 εκατ. ευρώ το 2012.


Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις που η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ήδη από τις αρχές Ιουνίου και από τις οποίες προσδοκά έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2013. Ενδεικτικά αυτές αφορούν:

-Τη διάθεση του 23% της ΕΥΑΘ, του 10% της ΕΥΔΑΠ και την σύσταση εταιρικής δομής συμμετοχών η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες ύδρευσης (και τις επαρχιακές εταιρείες).

-Την πώληση μεριδίου στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και η διάθεση του 39% των Ελληνικών Ταχυδρομείων.


- Την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και την εκχώρηση management.

-Την εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων του ΟΣΕ σε εταιρεία ειδικού σκοπού και ανάπτυξη μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

-Τις συμβάσεις παραχώρησης των εμπορευματικών κέντρων του Θριασίου Πεδίου και της Θεσσαλονίκης

-Τη δημιουργία μιας ή περισσότερων διευρυμένων εταιρικών οντοτήτων στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας και η ανάπτυξη υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους. Είσοδος των εταιρικών οντοτήτων στο Χρηματιστήριο.

- Την αξιοποίηση του ποσοστού του Δημοσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Τις συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης των επί μέρους ή ομάδων αεροδρομίων με στρατηγικούς επενδυτές. Την ίδρυση εταιρείας ή εταιρειών όπου το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει τα αντίστοιχα δικαιώματα διαχείρισης Αεροδρομίων και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

- Τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου μέσω εταιρείας συμμετοχών και η δημιουργία χαρτοφυλακίων «υψηλής ποιότητας» τουριστικών ακινήτων και η εισφορά τους σε εταιρίες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης.

-Νέες συμβάσεις παραχώρησης για την Εγνατία, του αυτοκινητοδρόμους Αττικής και τους Οδικούς Άξονες Κρήτης.

-Την αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων, με την εκχώρηση τμήματος του απελευθερωμένου φάσματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό συγκεκριμένους όρους.

Σημειώνεται πως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ανακοινώσει ήδη από τα μέσα του προηγούμενου μήνα πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στον ορισμό συμβούλων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης με ιδιώτες για το φάσμα συχνοτήτων. Όμως, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν αποτυπώνονται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μετατίθενται για το 2012.
 
ta nea