e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Στην αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος του 2009 θα προχωρήσει η Κομισιόν



Θα κλείσει υψηλότερα από το 14% του ΑΕΠ


Στην αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος του 2009, που έκλεισε, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού, στο 13,8% του ΑΕΠ, αναμένεται να προχωρήσει η Κομισιόν, η οποία περιμένει την τελική αξιολόγηση της Εurostat. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, καθώς σε αυτό θα αποτυπωθούν «κρυφά ελλείμματα» των ΔΕΚΟ και άλλες πράξεις (swaps) που μετέθεταν στο μέλλον την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου.


Κατά ορισμένες πληροφορίες, το έλλειμμα μπορεί να επιβαρυνθεί κατά μία ολόκληρη μονάδα του ΑΕΠ και να απαιτηθεί αναθεώρηση των υπολογισμών για το 2010, που επίσης κλείνει με δυσκολία λόγω της κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες κ.ά.), αλλά και των στόχων του 2011.

Το βάσιμο αυτό ενδεχόμενο απασχολεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς το 2009 αποτελεί «έτος βάσης» για ολόκληρο το πρόγραμμα και η αναθεώρηση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Αφού ξεκαθαρίσουν αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος και υποβληθούν και οι παρατηρήσεις από τους βουλευτές και τα κόμματα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο προϋπολογισμός θα πάρει την τελική του μορφή.

Στη συνέχεια, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα περάσει κι από την έγκριση της τρόικαςπου θα έρθει στην Αθήνα για τον τρίτο κατά σειρά έλεγχο της οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου.


ta nea