e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες η επισιτιστική κρίση δεν έχει σταματήσει, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα



Κύμα κερδοσκοπίας στις πρώτες ύλες


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, εξέφρασε, την Τρίτη, την ανησυχία του για την διαπιστούμενη κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες, που έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες «άλμα» στις τιμές των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες.«Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η επισιτιστική κρίση του 2008 ουδέποτε σταμάτησε. Και οι πρόσφατες τιμές αποτελούν έναν σοβαρό λόγο ανησυχίας», τόνισε.


Ο Ρ.Ζέλικ έχει ζητήσει να εφαρμοσθεί ένα έκτακτο πρόγραμμα αρωγής που είχε βοηθήσει στη στήριξη ορισμένων χωρών, κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2007 και του 2008.

«Η άνοδος των τιμών των σιτηρών τους τελευταίους μήνες έχει αντίκτυπο στις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής εξαιτίας της αύξουσας ζήτησης προϊόντων αντικατάστασής τους. Κοντολογίς. χρειαζόμαστε να βρούμε έναν τρόπο για να αποφύγουμε ώστε οι επισιτιστικές κρίσεις να γίνουν ένας νέος κανόνας», είπε.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), οι τιμές των σιτηρών, στο διάστημα Ιουλίου Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν κατά 60% έως 80%, οι τιμές του καλαμποκιού 40% και του ρυζιού 7%.

Χωρίς να χρησιμοποιεί τον όρο κερδοσκοπία, ο Ρ.Ζέλικ διαπιστώνει στην κατάσταση αυτή μία συνέπεια, μεταξύ πολλών άλλων, της αδυναμίας των πλουσιότερων χωρών σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Το χρήμα κυνηγά την απόδοση. Δεν μπορεί να βρεθεί αυτή η απόδοση στις αναπτυγμένες οικονομίες και αυτό οδηγει όχι μόνο στην αύξηση των τιμών σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και στην αξία ορισμένων μετοχών, με τον κίνδυνο φούσκας στον τομέα των ακινήτων ή σε


ορισμένες πρώτες ύλες», σημείωσε.


ta nea