e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Η φορολόγηση των κινητών στην Ελλάδα «είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη»


«Απώλεια εσόδων για το κράτος»


Η φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, με το 42% των λογαριασμών συμβολαίων και το 35,5% των λογαριασμών καρτοκινητών να αντιστοιχούν σε έμμεσους φόρους.Αυτό επισημαίνει η Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (EEKT), επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP. Εκτιμά μάλιστα ότι το σημερινό φορολογικό μοντέλο οδηγεί σε απώλεια εσόδων για το κράτος.



Όσον αφορά τους καταναλωτές, η υψηλή φορολογία επιβαρύνει τους λογαριασμούς και αντισταθμίζει τις μειώσεις των τιμών.

Όσον αφορά το Δημόσιο, η υπερβολική φορολογία περιορίζει τη χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, αναφέρει η ΕΕΚΤ. Αυτό μειώνει την συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ κατά 17%, μειώνει τις θέσεις εργασίας κατά 17.0000, και μειώνει τη συνολική συνεισφορά του κλάδου στα δημόσια έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 70 εκατ ευρώ, σε σχέση με το 2009.

Η μελέτη εκτιμά ότι μια μείωση του ειδικού τέλους κατά 25% θα ενίσχυε τη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ κατά μισή μονάδα, στο 1,6%, με τη δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εργασίας, και θα αύξανε τα δημόσια έσοδα κατά 3 εκατ.. ευρώ.


ta nea