e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Φοροεπιδρομή σε μια αγορά που έχει γονατίσει, καταγγέλλει το ΕΒΕΑ


Αντίδραση επιχειρηματιών για τον Προϋπολογισμό


Στις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά αναφέρθηκε σήμερα , Τρίτη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο «Re+d Business Forum: Riding Out the Storm».Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε στην ομιλία του πως η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη σκιά μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, η οποία έχει μεταβάλει δραματικά τις συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στον κλάδο κατασκευών και βέβαια στην αγορά ακινήτων.


«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι ολοένα και πιο ανησυχητικά. Τολμώ να πω ότι είναι πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Καταστήματα ακόμα και σε γνωστές εμπορικές συνοικίες κλείνουν, εμπορικά ακίνητα παραμένουν ξενοίκιαστα, επί μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες νεόδμητες κατοικίες είναι στα αζήτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε δε για «συνθήκες ασφυξίας στην αγορά», τις οποίες απέδωσε στον πανάκριβο και δυσεύρετο δανεισμό και στην έλλειψη ρευστότητας, που συνεπάγεται, η άνοδος των φορολογικών συντελεστών, η αύξηση του ΦΠΑ και οι υπόλοιπες αυξήσεις, που ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να απορροφήσει για να αποφύγει την περαιτέρω συρρίκνωση.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011 επιβάλλει πρόσθετους φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ σε μία αγορά που κυριολεκτικά έχει γονατίσει τιμωρώντας με έκτακτες εισφορές τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, και περικόπτοντας κατά 1,5 δισ. ευρώ τις δαπάνες».

Ειδικότερα για την αγορά ακινήτων, είπε πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε τον πιο νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας και σήμερα χαρακτηρίζεται από απραξία και στασιμότητα με χιλιάδες επαγγελματίες να οδηγούνται στην ανεργία.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μίχαλο υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου μέσα από την «πράσινη ανάπτυξη» και επενδυτικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημόσια ακίνητη περιουσία – συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Ακινήτων – η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είτε παραμένει αναξιοποίητη, είτε υποαποδίδει.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μίχαλος αυτό που επί χρόνια, ζητούν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι ο ξεκάθαρος σχεδιασμός και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας. «Οι επενδυτές Έλληνες και ξένοι ζητούν οι όροι του παιχνιδιού να είναι σαφείς και η διαδικασία ταχεία. Ζητούν να γνωρίζουν ακριβώς τι μπορούν να κάνουν και που. Με αυστηρούς κανόνες για το περιβάλλον, αλλά χωρίς ασάφειες, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς συναλλαγές με κάθε είδους παράγοντες», δήλωσε σχετικώς.


ta nea