e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Επικρίσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα για το χειρισμό της πετρελαιοκηλίδας της BP


«Ανικανότητα ή ανειλικρίνεια»


Η αμερικανική κυβέρνηση υποτίμησε το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού και «δημιούργησε την εντύπωση ότι είτε δεν ήταν απόλυτα ικανή να αντιμετωπίσει την πετρελαιοκηλίδα, είτε δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής με τον αμερικανικό λαό για το μέγεθος του προβλήματος» καταλήγει επιτροπή που διορίστηκε από τον ίδιο τον Ομπάμα για τη διερεύνηση της περιβαλλοντικής καταστροφής.Λίγο μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα της BP στις 20 Απριλίου, η αμερικανική ακτοφυλακή εκτίμησε ότι η διαρροή ήταν μόλις 1.000 βαρέλια την ημέρα.



Στα τέλη Αυγούστου, όμως, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η διαρροή ήταν στην πραγματικότητα 62.000 βαρέλια την ημέρα.

Η υποτίμηση του μεγέθους του προβλήματος «υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του κοινού στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» αναφέρει η νέα έκθεση.

Αντιδρώντας στα ευρήματα της επιτροπής, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το χειρότερο πιθανό σενάριο. Όπως επισήμανε, ανώτατοι αξιωματούχοι δήλωσαν στις αρχές Μαΐου ότι, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η διαρροή ίσως ξεπερνούσε τα 100.000 βαρέλια την ημέρα.


Η έκθεση κατηγορεί επίσης τον Λευκό Οίκο ότι εμπόδισε την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) να ανακοινώσει τις δικές της εκτιμήσεις για το χειρότερο σενάριο.

Ο Λευκός Οίκος πάντως αρνείται ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση. Δηλώνει ότι είχε αμφιβολίες για την αξιοπιστία της εκτίμησης και απλώς ζήτησε από τη NOAA να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Η έκθεση, τέλος, επικρίνει την Κάρολ Μπράουν, διευθύντρια του Γραφείου Πολιτικής Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου ότι «τα τρία τέταρτα του πετρελαίου έχουν εξαφανιστεί» από την περιοχή του Κόλπου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μελέτη στην οποία αναφερόταν η Μπράουν δεν έδειχνε ότι το πετρέλαιο είχε «εξαφανιστεί» αλλά ότι είχε «διασπαρθεί, διαλυθεί ή εξατμιστεί» -με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι ακόμα εκεί.

Η έκθεση, πάντως, δεν εντόπισε ενδείξεις ότι οι χαμηλές εκτιμήσεις για το μέγεθος της διαρροής επηρέασαν την επιχείρηση απορρύπανσης.

Δικαιωμένος από τα ευρήματα δηλώνει ο Ίαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος είχε συγκρουστεί με τη NOAA και την Ακτοφυλακή όσον αφορά το μέγεθος της διαρροής και την παραμονή του πετρελαίου στο νερό και τον πυθμένα.

Ο ΜακΝτόναλντ και άλλος ένας επιστήμονας, ο Τζόζεφ Μοντόγια του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, υποστηρίζουν μάλιστα ότι η NOAA συνεχίζει να παραπληροφορεί το κοινό υποστηρίζοντας ότι το πετρέλαιο έχει εξαφανιστεί από το βυθό. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι δύο ερευνητές, υπάρχει πληθώρα ενδείξεων για πετρέλαιο που παραμένει στον πυθμένα.

Η έκθεση συντάχθηκε από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης για λογαριασμό της επιτροπής που διερευνά την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Το τελικό πόρισμα της επιτροπής αναμένεται τον Ιανουάριο.
 
ta nea