e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ποια μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις προωθεί η κυβέρνηση


Φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις


Φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις, ελαστικά ωράρια εργασίας, μειωμένες αποδοχές και εκ περιτροπής εργασία, είναι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζουν ή θα εφαρμόσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για να μη βάλουν λουκέτο λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στα μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα κατ' εντολήν της τρόικας ή θα θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη παραδέχθηκε πως ήδη οι επιχειρήσεις έχουν ως όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης και άλλα μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας.


Συγκεκριμένα, με τα εν λόγω μέτρα θα επιτραπούν:

-Αποκλίσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, από την ισχύουσα για την επιχείρηση συλλογική σύμβαση. Δηλαδή θα υπάρξουν μειωμένες αμοιβές και με τον νόμο.

-Πρέπει να τονιστεί ότι ο Νόμος 3845/2010 για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας δίνει γενικώς τη δυνατότητα απόκλισης των ομοιοεπαγγελματικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι τόσο των κλαδικών όσο και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τα καθορίσει λεπτομερώς ειδική υπουργική απόφαση που, όπως είπε η κ. Κατσέλη, θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες.

-Απολύσεις περισσότερων και με μικρότερο κόστος (50% μικρότερα ποσά αποζημιώσεων εφόσον προειδοποιείται ο εργαζόμενος).

-Εκ περιτροπής εργασία για διάστημα έξι μηνών.

-Εφαρμογή διαθεσιμότητας για το προσωπικό (έως τρεις μήνες ετησίως).

-Μετατροπή θέσης πλήρους απασχόλησης σε θέση μερικής απασχόλησης με (ή και χωρίς) τη συμφωνία του εργαζομένου.

-Εφαρμογή ελαστικών ωραρίων εργασίας με λιγότερες ώρες ή ημέρες απασχόλησης για την περίοδο πτώσης της ζήτησης, με την υποχρέωση να απασχολήσουν περισσότερες ώρες το προσωπικό όταν αυξηθεί ο τζίρος κατά τη διάρκεια του έτους.

-Προσλήψεις νέων με χαμηλότερες αμοιβές (είτε με συμβάσεις μαθητείας με αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού- περί τα 590 ευρώ- είτε νεοεισερχομένων με 70%- 85% του κατώτατου μισθού- 518 ευρώ- 629 ευρώ μεικτά, ανάλογα με την ηλικία).

Την ίδια στιγμή, προειδοποίηση για νέες απώλειες 175.000 θέσεων εργασίας απευθύνει στη φετινή του έκθεση για οικονομία και απασχόληση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Εκτιμά ότι το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 2011 το 20% (ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά) φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας.
 
ta nea