e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ


Tα βλέμματα στις δηλώσεις Τρισέ


Αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%, διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, όπως αναμενόταν.
Και οι 79 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε τα επιτόκια αμετάβλητα για 17ο συνεχή μήνα.Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις τους, το επιτόκιο δεν αναμένεται να αυξηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2011.



Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ στις 15:30 ώρα Ελλάδος, όπου αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την μείωση της ρευστότητας στις χρηματαγορές μετά την περικοπή της χρήσης δανείων της ΕΚΤ από τις εμπορικές τράπεζες και την κρίση χρέους στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.


Ακόμη η ΕΚΤ θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την μεγάλη άνοδο των επιτοκίων της αγοράς, την εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, καθώς και για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα της ανατίμησης βασικών νομισμάτων διεθνώς.


Επίσης, ο διοικητής της ΕΚΤ αναμένεται να δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το πώς βλέπει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μετά την πρόσφατη άνοδο του ευρώ και τα σενάρια περί απόσυρσης των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας.


Η EKT, όπως σημειώνει το Reuters, προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης από τη μία και των ανησυχιών για πιθανή ύφεση της οικονομίας το φθινόπωρο από την άλλη.


Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι πολύ πιθανό να σχολιάσει και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.


Λίγο νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε τα επιτόκια της στερλίνας αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.
 
ta nea