e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Την ερχόμενη Τρίτη η συνάντηση Κουσελά με τους φορείς που εμπλέκονται στην εμπορία τσιγάρων


Ερώτηση στη Βουλή


Στην συνάντηση την Τρίτη, όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εμπορία τσιγάρων, παρέπεμψε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τα μειωμένα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών, περιπτερούχων και πρατηριούχων.Κατά την συζήτηση στη Βουλή σχετικής επερώτησης της ΝΔ, ο κ. Κουσελάς διαβεβαίωσε, πάντως, πως «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κουβεντιάζει, για να κουβεντιάζει» και πως παράλληλα, επανεξετάζει και το καθεστώς φορολόγησης του λεπτοκομμένου καπνού για τα λεγόμενα «στριφτά» τσιγάρα, ο οποίος φορολογείται λιγότερο σε σχέση με τα βιομηχανικά αντίστοιχα.


Κατά τη συζήτηση της επερώτησης, οι βουλευτές της ΝΔ σημείωσαν πως εκατοντάδες περιπτερούχοι έχουν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται να δουλεύουν 15-20 ώρες ημερησίως χωρίς κέρδος, καθώς η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, έχει μειώσει την κερδοφορία στα ψιλικά και τα περίπτερα, κατά 60%.

«Προχωρήστε και ολοκληρώστε τη διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Είναι στιγμή να αναλογιστείτε την ανάσα που δίνουν οι επιχειρήσεις λιανικής στην οικονομία μας. Επανεξετάστε τον τρόπο φορολόγησης των τσιγάρων, έτσι ώστε να μένουν περιθώρια κέρδους σε αυτές 8,2% -και εξασφαλίστε την βιωσιμότητά τους» προέτρεψε την κυβέρνηση ο Θ.Καράογλου.

Απαντώντας, ο κ. Κουσελάς υπογράμμισε ότι «οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού ήταν απαραίτητες και αναγκαίες για να αντλήσουμε πρόσθετα έσοδα για να αντιμετωπιστεί η τεράστια δημοσιονομική κρίση - και εναρμονίζονται σε σημαντικό βαθμό με τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αποθάρρυνση του καπνίσματος. Από την άλλη, έχει αποδειχθεί πως λογικές τόνωσης της κατανάλωσης των προϊόντων καπνού με φορολογικές ελαφρύνσεις, ευνοούν τις ακριβότερες και εισαγόμενες μάρκες τσιγάρων».


Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των λιανοπωλητών, πάντως, ο υφυπουργός διευκρίνισε πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι «να επαναφέρουμε το σύστημα σε μια ισορροπία που υπήρχε πριν από ένα χρόνο, σε ό,τι αφορά τα περιθώρια κέρδους. Κάναμε προτάσεις που αποσκοπούσαν σε διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους και για τους περιπτερούχους και τους καπνέμπορους. Για να προχωρήσουν, όμως οι προτάσεις, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από όλους. Και θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξουν ωριμότερες σκέψεις την Τρίτη, για να βρεθεί λύση.

«Στη Βουλή πρέπει να μιλάμε με σαφήνεια: Βάζετε χρονικό ορίζοντα επίλυσης του προβλήματος, ή κερδίζετε χρόνο για να κοροϊδέψετε τους περιπτερούχους,όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους που τους λέγατε πως λεφτά υπάρχουν;», ρώτησε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε ότι θα επαναφέρετε το 8,2% που ήταν το κέρδος των επιχειρήσεων; Αν θα το πάρετε από μείωση του δικού σας φόρου, από τις πολυεθνικές, ή άλλο τρόπο, δεν έχει σημασία. Πείτε το με σαφήνεια, αλλιώς τους κοροϊδεύετε, γιατί έχουμε εκλογές», επέμεινε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να κουβεντιάζουμε για να κουβεντιάζουμε», απάντησε ο κ. Κουσελάς. «Αυτό θα το δούμε την Τρίτη μετά την συνάντηση, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις».

«Το πρόβλημα, δημιουργήθηκε μεν τώρα, αλλά δεν το δημιουργήσαμε εμείς -γιατί δεν προσδιορίζουμε εμείς το περιθώριο κέρδους, ούτε τη λιανική τιμή. Το πρόβλημα το δημιούργησαν άλλοι, οι καπνέμποροι και οι μεγαλοεισαγωγείς και για να καρπωθεί ο καθένας απ’ την πλευρά του σε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Και σ’ αυτό θα δώσουμε την πρέπουσα λύση» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.


Την αναγκαιότητα παρέμβασης εκ μέρους της Πολιτείας, αναγνώρισαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Σπ.Χαλβατζής (ΚΚΕ), Αθ.Πλεύρης (ΛΑΟΣ) και Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
 
ta nea