e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Μεγάλη περιθώρια στην οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα βλέπει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών


Ευκαιρίες σε ενέργεια, εμπόριο και έργα υποδομής

Την πεποίθηση ότι, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας της χώρας του με την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, σε δηλώσεις του, σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.Ο κ. Σισμέκ εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να συνεχίσει και να επεκτείνει τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, προς όφελος των δύο λαών.


«Δεν βλέπω γιατί να μην προχωρήσουμε σε άλλα κοινά σχέδια, ύστερα από τον αγωγό TGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία)», είπε.


Ενέργεια, εμπόριο, έργα υποδομής κοινού ενδιαφέροντος, είναι μερικοί από τους τομείς, στους οποίους υπάρχουν θετικές προοπτικές για τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.


Ο ίδιος ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία, όπως είπε, «κατευθύνονται σε σωστή πορεία».

Το ύψος των επενδύσεων για την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων, με γνώμονα την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών, θα ανέλθει σε 130 δισ. δολάρια, εκτίμησε.


Σ' αυτό το επενδυτικό πακέτο εντάσσεται και το σχέδιο κατασκευής πυρηνικής μονάδας, από την οποία η Τουρκία θα διαθέτει 500 MW ηλεκτρικής ενέργειας σε δέκα χρόνια, είπε ο κ. Σιμσέκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τις ενδεχόμενες πηγές του φυσικού αερίου για το διεθνή αγωγό Nabucco (στον οποίο η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιμσέκ), ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις καλές προοπτικές που προσφέρουν, κατά την άποψή του, οι πηγές του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν και του Ιράκ για την αποδοτική λειτουργία του αγωγού.

ta nea