e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τη μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Φανάρι επιβεβαίωσε ο Τ.Ερντογάν


Συνάντηση εφ' όλης της ύλης


Συνάντηση δύο ώρων στη διάρκεια της οποίας καλύφθηκε το σύνολο των διμερών θεμάτων είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη διαδικασία μεταβίβασης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Φανάρι και τη χορήγηση υπηκοότητας σε 12 μητροπολίτες, ενώ εξέφρασε ελπίδα για επίλυση του ζητήματος της Θεολογικής Σχολής. Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για το θέμα της παράνομης εισόδου μεταναστών, όπως και για τις θεωρήσεις των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων πολιτών.


Η κοινή πρωτοβουλία θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης, ταυτόχρονα, όμως, θα επιδιώξει να αποσπάσει από την ΕΕ τη «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξ άλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιτάχυνση της διμερούς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, υπογράμμισε πως «όσο αναβαθμίζεται η σχέση μας, τόσο αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν οι δύο χώρες μας, αλλά, επίσης, δημιουργείται μια θετική δυναμική στην ευρύτερη περιοχή», ενώ απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως η έμφαση αποδίδεται στη σταθερότητα της διαδικασίας -«στόχος μας είναι να έχουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα και άρα, θέλουμε τα βήματά μας να είναι γερά και σταθερά» υπογράμμισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται στην ΕΕ, για να τονίσει πως η διμερής συνεργασία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του κλίματος, (καθώς θα επιδιώξει να ελέγξει τα κύματα της λαθρομετανάστευσης), ενώ ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής.

Επισήμανε ακόμη πως κατά την αξιολόγηση του έργου που έχει γίνει, εκτιμήθηκε εκατέρωθεν ότι «προχωρά πολύ θετικά η συνεργασία στα ενεργειακά θέματα» («ήδη η Τουρκία εφοδιάζει με φυσικό αέριο την Ελλάδα», είπε ο κ. Ερντογάν και προσέθεσε πως «στόχος είναι να είναι έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου μέχρι το 2015») ενώ η συνεργασία στον τουρισμό θα ευνοηθεί ιδιαίτερα αν προχωρήσει η «φιλελευθεροποίηση» του καθεστώτος των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως από την περασμένη επίσκεψή του στην Αθήνα (το Μάιο) έως σήμερα, ενδεικτικό του «κλίματος εμπιστοσύνης», που έχει διμερώς εμπεδωθεί, είναι ότι έξι Τούρκοι υπουργοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα και τέσσερις Έλληνες υπουργοί την Τουρκία, ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συναντώνται πολύ συχνά».

Κάνοντας, εξ άλλου, λογοπαίγνιο με τον επίσημο λόγο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι «η αλλαγή του κλίματος συνδυάζεται με το κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες», παραπέμποντας χαρακτηριστικά:

•στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών


•στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


•στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Μητροπολίτες - «ένα σημαντικό βήμα, καθώς ξεπεράστηκε η ασάφεια που υπήρχε επί του θέματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά


•στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».


Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, όπου αναζητούνται κάποιες αμοιβαία αποδεκτές προτάσεις, για να ξεπεραστεί η «σημερινή στασιμότητα», θέματα που έχουν να κάνουν με τη Μέση Ανατολή, όπως και τη διμερή οικονομική συνεργασία.
 
ta nea