e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Διχασμένοι οι επενδυτές για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης

Διχασμένες είναι οι απόψεις των επενδυτών σχετικά με το αν η πρόσφατη βελτίωση στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας και άλλων χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης συνιστά σημείο καμπής στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εκτιμήσεις των Αμερικανών αναλυτών και επενδυτών είναι σε γενικές γραμμές περισσότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τις απόψεις που εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους.



Οι Αμερικανοί βλέπουν τα πράγματα περισσότερο δύσκολα, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία της χώρας τους, η οποία δείχνει σαφή σημεία εξασθένησης.

Ο Αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ είναι ένας από τους απαισιόδοξους που συνοψίζει τις απόψεις πολλών επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Ρογκόφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν το μέγεθος της κρίσης.

"Το ερώτημα είναι για πόσο διάστημα μπορεί να συνεχίζεται αυτό", λέει και προσθέτει: "Τι θα συμβεί στην Ιρλανδία και την Ισπανία; Αν βρεθούν στο χείλος του γκρεμού, η Γερμανία μπορεί να μη θεωρήσει ότι είναι δεσμευμένη να κάνει πράγματα που δεν θέλει. Βρίσκω αξιοσημείωτο πόσο καλά οι Ευρωπαίοι έπεισαν τις αγορές ότι όλα είναι κάτω από απόλυτο έλεγχο".

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανή η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας την επόμενη τριετία εκφράζει, σύμφωνα με δημοσίευμα τους διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pimco - της μεγαλύτερης εταιρίας επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο - κ. Mohamed El-Erian.

Μία χρεοκοπία, λέει, είναι πιθανή "εφόσον μπορεί να περιορισθεί η μετάδοση των επιπτώσεων σε άλλες χώρες και εφόσον πραγματοποιηθεί με μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους και μεταβολή των τιμών για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα", είπε ο κ. El-Erian, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας: "Καμία εναλλακτική πρόταση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία απασχόλησης".

Όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, είπε ότι "δεν έχει δει ποτέ άλλοτε μείωση του ελλείμματος κατά 11% του ΑΕΠ" με τις παραδοχές που ενσωματώνει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης. "Το πιο πιθανό είναι ότι σε κάποιο χρονικό σημείο, όταν θα έχει ενισχυθεί το υπόλοιπο σύστημα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το υπερβολικό χρέος και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας", δήλωσε ο κ. El-Erian.


Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, αναφέρουν οι Financial Times, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ετοιμότητα της ΕΕ και του ΔΝΤ να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια οι χώρες της Ευρωζώνης με μεγάλα χρέη.

"Πιστεύω ότι μπορεί να περάσαμε τα χειρότερα της κρίσης", λέει ο κ. Ντον Σμιθ, οικονομολόγος στην εταιρία ICAP στο Λονδίνο, και προσθέτει: "Βλέπουμε μια βελτίωση στις αγορές και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα είναι αξιόπιστα και έχουν αποτελέσματα".

Ο κ. Γκάρυ Τζένκινς της εταιρίας Evolution Securities λέει: "Περάσαμε τα χειρότερα, αν πάρουμε ως χρονικό σημείο αναφοράς τις 7 Μαΐου, όταν η αγορά φαινόταν ότι είναι στην άκρη του γκρεμού".

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επενδυτές, πάντως, εκτιμούν ότι είναι πρόωρο να πούμε ότι τα χειρότερα στην κρίση χρέους έχουν περάσει. Ο κ. Αρίφ Χουσεΐν, διευθυντής στην εταιρία AllianceBernstein, λέει: "Με δεδομένη την κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρωζώνης, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουν και άλλες περιόδους με πολύ στρες τα επόμενα δύο χρόνια".


nooz.gr