e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Δίχως τροποποίηση της Συνθήκης η θεσμοθέτηση του μηχανισμού αποτροπής κρίσεων, προτείνει η Κομισιόν

Για αλλαγές πιέζουν Γερμανία-Γαλλία


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτιμά τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού για την αποτροπή της εκδήλωσης νέων κρίσεων στην ευρωζώνη, «δίχως την τροποποίηση της Συνθήκης» της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.


«Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τροποποίηση της Συνθήκης σε ό,τι αφορά το μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας υποστηρίζουν την ανάγκη τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, με στόχο την αποτροπή τυχόν μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη θεσμοθέτηση ενός μονίμου μηχανισμού, σε αντιστοιχία εκείνου που δημιουργήθηκε για την αποτροπή μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτές του Λουξεμβούργου ή της Τσεχίας, εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς το ζήτημα της τροποποίησης, εκτιμώντας ότι έτσι ενδέχεται να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας», καθώς θα απαιτηθεί η επικύρωση της νέας Συνθήκης από τα εθνικά κοινοβούλια.


ta nea
«Προτιμούμε, μακράν, να το πράξουμε δίχως τροποποίηση της Συνθήκης. Διερευνούμε τις νομικές δυνατότητες και τους περιορισμούς, ως προς αυτό», σημείωσε.