e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Συμφωνούν με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι εκπρόσωποι του ιατροφαρμακευτικού κόσμου


Θετικά σχόλια στην επιτροπή της Βουλής


Θετικές εκτιμήσεις επιφύλαξαν για το νομοσχέδιο που καθιερώνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι εκπρόσωποι του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.Εκ μέρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο Αναστάσιος Βασιάδης έκανε λόγο για «θετικό βήμα που δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε», προτείνοντας περαιτέρω, τη γενικότερη ηλεκτρονική οργάνωση των ιατρικών φακέλων.


«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί μια κοινωνική απαίτηση, μια υποχρέωση της πολιτείας που δεν θα πρέπει να περιορίζεται μονάχα σε οικονομικά κριτήρια, ή κριτήρια καταστολής κάποιων κακών φαινομένων» συμπλήρωσε.

Ο Κωνσταντίνος Λιβαδάς, εκ μέρους της ομοσπονδίας των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, εξέφρασε την πεποίθηση πως «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει να δημιουργηθεί, αλλά τα δεδομένα τα οποία θα προκύψουν από την εφαρμογή της, θα πρέπει να έχουν αποκλειστικό σκοπό, την, με καλύτερους και σύγχρονους όρους, περίθαλψη των πολιτών και όχι το κόστος».

Ο κ. Λιβαδάς επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών, όπως επίσης και «να γίνει απελευθέρωση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, από την υποχρεωτική συνταγογράφηση των ταμείων τους».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να ελεγχθεί η υπερπροσφορά φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει τιθάσευση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, διατύπωσε τη συμφωνία του με το νομοσχέδιο, θεωρώντας πως το νέο σύστημα «εξυγιαίνει το χώρο, τον εκσυγχρονίζει και τον βοηθάει σε ένα καλύτερο μέλλον».

Πάντως, εξέφρασε και ορισμένες επιφυλάξεις τεχνικού χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας π.χ. ότι «σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στο Διαδίκτυο και είναι δύσκολη η διασύνδεση των ιατρείων, των φαρμακείων και των ταμείων».
 
ta nea