e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Τελευταία στο Ίντερνετ η Ελλάδα


Ουραγός στο Διαδίκτυο, την ευρυζωνικότητα και τις ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ

Ουραγός στο Ίντερνετ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, παρά τη σημαντική αύξηση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των συνδέσεων, η χώρα μας βρίσκεται μέσα στα πέντε τελευταία κράτη στην Ευρώπη των 27 σε όλους τους δείκτες που αφορούν στο Διαδίκτυο, την ευρυζωνικότητα και τις ψηφιακές υπηρεσίες.Μόνο τα μισά ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή (με ή χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ), τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι 64%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση όσον αφορά στην κατοχή υπολογιστή μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Πρώτες κατατάσσονται η Ολλανδία με ποσοστό 92% και ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία με 87%.


Ουραγοί στις ιντερνετικές συνδέσεις

Τρίτη από το τέλος είναι η χώρα μας στο ποσοστό των συνδέσεων Ίντερνετ ως προς τον συνολικό πληθυσμό, παρά την αύξηση του αριθμού των συνδέσεων κατά 17% από το 2007.


Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, με λιγότερους από τέσσερις στους δέκα πολίτες (39%) να δηλώνουν ότι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι. Κάτω από εμάς βρίσκονται μόνον η Βουλγαρία (45%) και η Ρουμανία (31%) Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 57%. Πρώτες έρχονται η Ολλανδία (89% των νοικοκυριών έχει Ίντερνετ), η Δανία και η Σουηδία με ποσοστό 85%.

Παρά το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό που καταγράφει η Ελλάδα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των συνδέσεων, από το 2008 έως σήμερα. Η αύξηση των συνδέσεων στην Ελλάδα σε αυτή την διετία ανέρχεται στο 17%. Πρώτη σε αυτό τον πίνακα κατατάσσεται η Σλοβακία, με ποσοστό αύξησης 18%.

Πάντως, το 61% των Ελλήνων που δήλωσε ότι δεν έχει Ίντερνετ στο σπίτι, προέβαλε τους εξής λόγους: το 66% απάντησε ότι «δεν ενδιαφέρεται κανείς μέσα στο σπίτι να βάλει Ίντερνετ», το 10% ότι «θα βάλει Ίντερνετ μέσα στο επόμενο εξάμηνο» και το 7% ότι «μπαίνει στο Ίντερνετ από την εργασία ή από το σχολείο».

Το ευρυζωνικό Ίντερνετ


Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν ευρυζωνικό (broadband) Ίντερνετ. Μόνο τρεις στους δέκα (31%) Έλληνες αναφέρουν ότι διαθέτουν τέτοια σύνδεση. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 24η θέση, παρά το γεγονός ότι από το 2007 έχει σημειωθεί αύξηση 17% στις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 48%. Πρώτη στο ευρυζωνικό Διαδίκτυο έρχεται η Ολλανδία (79%) και ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία με 76%. Τελευταία κατατάσσεται η Ρουμανία με μόλις το 25% των νοικοκυριών αυτής τη χώρα να έχει σύνδεση broadband.

Ίντερνετ από το κινητό


Την 22η θέση στην Ε.Ε. καταλαμβάνει η Ελλάδα στον πίνακα της πρόσβασης στο Διαδίκτυο από το κινητό τηλέφωνο. Δύο στους δέκα Έλληνες (20%) δηλώνουν ότι «σερφάρουν» στο Ίντερνετ από το κινητό. Πρώτες έρχονται η Σουηδία (58%), η Βρετανία (49%) και η Σλοβενία (47%). Ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «27» είναι 33%.

Στην ίδια θέση βρίσκεται η χώρα μας στη χρήση ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter. Το 33% των Ελλήνων έχει πρόσβαση σε παρόμοια sites, «πιάνοντας» τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που βρίσκεται στο 35%. Πρώτη στη χρήση κοινωνικών δικτύων στο Ίντερνετ έρχεται η Λετονία με 57% και ακολουθούν η Ολλανδία και η Δανία με 52%.

Ανησυχούν για την ασφάλεια οι Έλληνες

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, η Σουηδία και η Κύπρος εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανησυχίας μεταξύ των πολιτών τους για ζητήματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο (υποκλοπή δεδομένων, ηλεκτρονικό έγκλημα, παρακολουθήσεις κ.λπ.).


«Πρωταθλητές» στα τηλέφωνα

Αντίθετα με το Ίντερνετ και την ευρυζωνικότητα, η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις του πίνακα με την κατοχή τηλεφωνικών συσκευών.

Στο 99% των νοικοκυριών βρίσκεται τουλάχιστον ένα τηλέφωνο (σταθερό ή κινητό), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 98%.


Το 80% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι (73% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), ενώ περισσότεροι είναι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων: το 85% των Ελλήνων έχει τουλάχιστον από ένα κινητό, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 87%.

«Άγνωστη» ακόμη η ψηφιακή τηλεόραση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας της κατοχής τηλεοπτικών δεκτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα κυριαρχεί η επίγεια τηλεόραση, με το 95% των Ελλήνων να δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον έναν αναλογικό δέκτη στο σπίτι (34% είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Ωστόσο, σχεδόν ανύπαρκτη είναι ακόμη η διείσδυση της ψηφιακής και της δορυφορικής τηλεόρασης. Μόνο δύο στους εκατό Έλληνες έχουν πρόσβαση σε ψηφιακή τηλεόραση από το σπίτι (23% είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.) και τρεις στους εκατό έχουν δορυφορική τηλεόραση (24% είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.).

Δεσμεύσεις της Κομισιόν

Το 36% των ερωτηθέντων στο Ευρωβαρόμετρο ανέφερε ότι έχει διακοπεί έστω μία φορά η πρόσβασή του στο Ίντερνετ και το 24% έκρινε ότι η απόδοση της σύνδεσής του (ταχύτητα, ποιότητα κ.λπ.) δεν είναι αντίστοιχη με αυτή για την οποία είχε δεσμευτεί εγγράφως ο πάροχος.

Η Ψηφιακή Ατζέντα της Κομισιόν προβλέπει ότι θα εξασφαλίζεται σε κάθε πολίτη ελάχιστη ταχύτητα σύνδεσης 30 Mbps στο Διαδίκτυο από το 2020. Τουλάχιστον τα μισά ευρωπαϊκά νοικοκυριά με ευρυζωνική σύνδεση αναμένεται επίσης να έχουν 100 Mbps την ίδια ημερομηνία.

Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου συμμετείχαν 27.000 ευρωπαίοι πολίτες, που ρωτήθηκαν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2009.


ta nea