e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Στο 1,8% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο


Σε υψηλό 22 μηνών ο τιμάριθμος λόγω καυσίμων


Στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008 ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα, καταδεικνύοντας ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι χώρες του ευρώ μπορούν να αντιμετωπίσουν την εππιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την ανατίμηση του ευρώ.Συγκεκριμένα, ανήλθε στο 1,8% από 1,6% τον Ιούλιο.


Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στις 30 Σεπτεμβρίου.


O δομικός πληθωρισμός παράμεινε, πάντως, σε χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν ασκεί ακόμα πιέσεις στον πληθωρισμό.


Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση.


Το ποσοστό του πληθωρισμού βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό κοντά, αλλά κάτω από το 2%.


Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση κατά 7,7% των τιμών της ενέργειας, σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, αντίθετα, αυξήθηκε μόνο κατά 1% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης ήταν ελλειμματικό τον Αύγουστο, έναντι πλεονάσματος τον Ιούλιο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε οριακά υψηλότερο βαθμό από τις εξαγωγές.


To εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης παρουσίασε έλλειμμα 4,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, έναντι πλεονάσματος 6,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι εισαγωγές σημείωσαν «άλμα» 32%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 31%.
 
ta nea