e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η διατραπεζική αγορά ίσως ανοίξει ακόμα και εντός του 2010 για τις ελληνικές τράπεζες, λέει η Εθνική

Συνάντηση της διοίκησης της ΕΤΕ με τον Γ.Παπανδρέου


Την αισιοδοξία του ότι η διατραπεζική αγορά μπορει να ανοίξει σταδιακά για τις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και εντός του 2010, εξέφρασε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απ.Ταμβακάκης, κατά τη συνάντηση της διοίκησης της ΕΤΕ, με τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.«Περιμένουμε ότι αργά-αργά θα ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότησης. Δεν αποκλείεται και μέσα στο 2010», είπε ο κ. Ταμβακάκης σε δημοσιογράφους μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή.


Για τη σχεδιαζόμενη πώληση ποσοστού έως 20% στην Finansbank, ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι «θα πάμε πολύ καλά, δεν υπάρχει αμφιβολία».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία της αύξησης, λέγοντας ότι «είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης, που σιγά - σιγά ανακτούμε όλοι μας, και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ελληνική οικονομία. Δεν έχουμε, βεβαίως, ξεφύγει από την ανάγκη για αγώνα, δεν έχουμε σημάνει το τέλος του αγώνα. Είναι μια καθημερινή μάχη, αλλά είναι μια μάχη, με την οποία βήμα - βήμα


δείχνουμε ότι μπορούμε.»

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με την έκδοση των νέων μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών να καλύπτεται κατά 1,83 φορές.

Ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι αυτό είναι μια πρώτη ένδειξη ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά την κρίση.

«Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχαν 207.000 μέτοχοι από 77 χώρες [...] είναι πολύ σημαντικό για την εμπιστοσύνη», δήλωσε.


Η δημοσιονομική κρίση έχει στερήσει από τις τράπεζες της χώρας την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά χρήματος, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναχρηματοδότηση των εργασιών τους.

Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έχει ανέλθει σε επίπεδα άνω των 90 δισ. ευρώ, από 49,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 1,7%, σε σχέση με τον Αύγουστο, κατά 1,7% στα 94,3 δισ. ευρώ.
 
ta nea