e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου


Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε, την Πέμπτη, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης, εκτιμώντας πως η Αθήνα εκπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα πληροί τους όρους για να λάβει τη δεύτερη δόση δανείων από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ελλάδα κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Ρεν προσέθεσε, ωστόσο, πως «παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι. Η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα».

»Ταυτόχρονα», συμπλήρωσε, «πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευθεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης».

Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες, με δύο «αστερίσκους», σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για την αύξηση των εσόδων, καθώς και πιθανές νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι πρόσθετους κινδύνους για τον στόχο (σ.σ μείωσης του ελλείμματος) εγκυμονούν η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι έως τώρα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η κάλυψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πτώσης των δαπανών.

Αν χρειαστεί, υπογραμμίζεται, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Για το Ασφαλιστικό, η Κομισιόν σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης προχώρησε ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα, καθώς με τις παραμετρικές αλλαγές που επήλθαν στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα βελτιωθεί σημαντικά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι «ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις».

Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης που διενεργήθηκε από την Επιτροπή θα συζητηθεί στις συνόδους του Συμβουλίου Eurogroup και ECOFIN της 7ης Σεπτεμβρίου.


ta nea