e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Πως αρχίζει η εποχή Σάντος στην εθνική

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ, ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ DEAL. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ: 
Η πικρή αλήθεια για τον Φερνάντο Σάντος είναι ότι ο προκάτοχος του στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας, Οτο Ρεχάγκελ, τοποθέτησε πολύ ψηλά τον πήχη στα 9 χρόνια της συνεργασίας του με την Ε.Π.Ο., τόσο που οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Πορτογάλος δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τα επιτεύγματα του Γερμανού!

Η κατάκτηση του «τιμημένου ευρωπαϊκού» στο EURO 2004 αποτελεί την «κορωνίδα» των διακρίσεων του ελληνικού ποδοσφαίρου από καταβολής του, μια επιτυχία που θα είναι αδύνατο να ξεπερασθεί- εκτός αν η ομάδα αξιωθεί από τον Θεό να πάρει κάποτε το...Παγκόσμιο Κύπελλο, ή έστω να φθάσει σε τελικό για να γίνουν συγκρίσιμα τα μεγέθη.Αν αποδειχθεί ότι τα θαύματα επαναλαμβάνονται, στην καλύτερη περίπτωση ο 56χρονος Σάντος θα «ισοφαρίσει» τον 72χρονο συνάδελφο του μόνο αν σηκώσει κι αυτός ένα EURO. Είχε απόλυτο δίκιο, λοιπόν, ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. Σοφοκλής Πιλάβιος όταν σχολίασε ότι ο Ρεχάγκελ «αφήνει πίσω του βαριά κληρονομιά». Ο πρώην προπονητής ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ βάζει το δικό του στοίχημα, αποφασισμένος να το κερδίσει και η DEAL κάνει ένα «συγκριτικό τεστ», αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους προτιμήθηκε...


Τα 7 «συν»....

Υπέρ της πρόσληψης του Φερνάντο Σάντος μέτρησαν 7 σημεία:
1) ο συνδυασμός ποιότητας και κόστους. Οι αποδοχές του Ρεχάγκελ υπερέβαιναν το «φράγμα» του 1 εκατ. ευρώ (1,1). Σε καιρούς κρίσης η Ε.Π.Ο. είναι αναγκασμένη να περικόψει τον μισθό του ομοσπονδιακού. Ο Σάντος θα στοιχίζει 600.000 ευρώ. Αν ο Πιλάβιος έφερνε ένα πιο ηχηρό όνομα το 1 εκατ. θα ήταν...λίγο. Ο Πορτογάλος δεν είναι top-class επιλογή, όμως, διαθέτει καλή φήμη και το deal μαζί του χαρακτηρίζεται «έξυπνη κίνηση».
2) Ξέρει την ελληνική πραγματικότητα και δεν θα χρειαστεί «περίοδο προσαρμογής», κάτι που μειώνει το ρίσκο ενός κακού ξεκινήματος στα προκριματικά του EURO 2012.
3) Από τη συνεργασία του με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ γνωρίσθηκε με πολλούς παίκτες και γενικά τους γνωρίζει όλους, ακόμα και ως...αντιπάλους.
4) Υπάρχει ένα συναισθηματικό «δέσιμο» με την Ελλάδα, αφού, πρωτοήρθε πριν από μια 10ετία περίπου για να αναλάβει την ΑΕΚ.
5) Υπέρ του τάσσονται πολλοί παίκτες (κυρίως οι παλιοί Καραγκούνης, Κατσουράνης, ο μάνατζερ της Ε.Π.Ο Τάκης Φύσσας κ.α.). Το 2009 ψηφίσθηκε καλύτερος προπονητής από τον ΠΣΑΠ, δηλαδή τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Άρα, λαμβάνει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τα αποδυτήρια.
6) Ο κόσμος τον «πάει», ενώ, ιδιαίτερης αποδοχής έτυχε και στην Ε.Π.Ο. η εισήγηση του Πιλάβιου, με ορισμένες εξαιρέσεις. Στον...προκριματικό γύρο, μάλιστα, «νίκησε» την υποψηφιότητα του 62χρονου Ντούσαν Μπάγιεβιτς.
7) Η ηλικία του (56) του δίνει την ευκαιρία να προσφέρει σε «βάθος χρόνου».

...και τα 6 «πλην»!

Τα αρνητικά είναι λιγότερα, κατά...ένα, ήτοι 6:
1) ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά, αυτό ωστόσο θα ίσχυε για τον...οποιονδήποτε «διάδοχο» του Γερμανού.
2) Προσπαθούν πολλοί να συγκρίνουν το στιλ και τη φιλοσοφία του Σάντος με εκείνο του Ρεχάγκελ. Το θετικό είναι ότι δεν προκύπτουν μεγάλες διαφορές, το αρνητικό για μερικούς ότι η τακτική του θεωρείται... «αμυντικογενής» (αυτή δεν μας «χάρισε» το EURO;)
3) Φθάνει συχνά στην πηγή και δεν πίνει νερό. Το 2002 έχασε τον τίτλο με την ΑΕΚ στην διαφορά τερμάτων από τον Ολυμπιακό. Το 2009 «κυνηγά» με τον ΠΑΟΚ τους «ερυθρόλευκους», μα μένει πίσω και...κλωτσά τελικά το «εισιτήριο» του Τσάμπιονς Λιγκ στα play off (φέτος το πήρε).
4) Η παταγώδης αποτυχία του το 2002-03 στον Παναθηναϊκό (απολύθηκε σε ένα 3μηνο), η κόντρα του με τον άλλοτε επιστήθιο φίλο του Ντέμη Νικολαϊδη στην ΑΕΚ και το φετινό «διαζύγιο» με τον ΠΑΟΚ δημιουργούν την αίσθηση ότι οι συνεργασίες του γίνονται ευάλωτες.
5) Θα δουλέψει για πρώτη φορά ως ομοσπονδιακός- ένα προσωπικό «πείραμα».
6) Υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις εκ των έσω για την πρόσληψη του και κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟ αντιπρότεινε τον…Βαλβέρδε!