e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Γκιούλ: Η Τουρκία δεν γυρίζει την πλάτη της στη Δύση

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης».



Η Άγκυρα αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης και παραμένει προσηλωμένη στη Δύση παρά τους στενούς δεσμούς της με χώρες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Τimes του Λονδίνου.

«Θεωρώ πολύ λάθος να ερμηνεύονται τα συμφέροντα της Τουρκίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές ως ότι αποκόπτεται από τη Δύση, ότι γυρνάει την πλάτη της στη Δύση ή αναζητεί εναλλακτικές στη Δύση. Η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης», δηλώνει ο Γκιούλ στην εφημερίδα.






Τους τελευταίους μήνες προκλήθηκαν ανησυχίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος, απομακρύνεται από τη Δύση.






Επίσης οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ υποβαθμίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες μετά το θάνατο εννέα Τούρκων σε επιδρομή ισραηλινών καταδρομέων στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα.






Η Τουρκία διατηρούσε πάντα μια φιλική σχέση με το Ισραήλ, σημείωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος, υπερασπιζόμενος ωστόσο παράλληλα την απόφαση της Άγκυρας να παγώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ μετά το περιστατικό με το διεθνή στολίσκο.






«Αν ο στρατός ενός κράτους σκοτώσει τους συμπατριώτες σου σε διεθνή ύδατα, πώς θα αντιδρούσες;», είπε.






www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ