«Να στέκεσαι με ίσια πλάτη»: αυτή είναι η επίμονη συμβουλή που δίνουν οι μητέρες στα παιδιά τους. Και εν μέρει έχουν δίκιο, αφού η σωστή στάση του σώματος χαρίζει αυτοπεποίθηση. Οι εργαζόμενοι ωστόσο, που περνούν πολλές ώρες καθισμένοι σε μια καρέκλα μπροστά στον τον υπολογιστή, είναι προτιμότερο να παρακούσουν την μητέρα τους…
Ο λόγος; Ερευνητές από την Σκοτία και τον Καναδά διαπίστωσαν μετά από έρευνα πως η ίσια στάση πονάει την πλάτη. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσαν την Εταιρεία Ραριολογίας της Βόρειας Αμερικής πως η καλύτερη στάση σώματος για εκείνους τους υπαλλήλους που κάνουν καθιστική εργασία είναι να γέρνουν πίσω την πλάτη τους κατά 135 μοίρες!
Πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Είκοσι δυο εθελοντές με «δυνατό» μυοσκελετικό σύστημα δέχτηκαν να ξαπλώσουν σε ένα νέο τύπου μαγνητικό τομογράφο πολύ πιο ευρύχωρο από τους κλασσικούς, στο νοσοκομείο «Wooden» στο Αμπερντίν. Πρόκειται για έναν τομογράφο που δεν θυμίζει σε τίποτα τον «εφιάλτη» που βιώνουν όσοι υποφέρουν από κλειστοφοβία, αφού δίνει την δυνατότητα στους ασθενείς να καθίσουν ή να σταθούν όρθιοι κατά την διάρκεια της εξέτασης.
Οι ειδικοί ζήτησαν αρχικά από τους συμμετέχοντες να γείρουν μπροστά – όπως συνήθως κάνουν οι υπάλληλοι, όταν γράφουν στον υπολογιστή η διαβάζουν ένα έγγραφο στο γραφείο. Εν συνεχεία τους είπαν να υιοθετήσουν μία πιο «χαλαρή» στάση: να γείρουν δηλαδή προς τα πίσω, κρατώντας τα πόδια τους στο πάτωμα.
Με τον τρόπο αυτό, οι ειδικοί είχαν την δυνατότητα να μελετήσουν την πίεση που δέχεται η πλάτη, ανάλογα με την στάση του σώματος. Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν πως όταν οι εθελοντές έγερναν προς τα πίσω οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι κουράζονταν λιγότερο, ενώ παράλληλα χαλάρωναν και οι μύες και οι τένοντες.
Αντίθετα, η «σκυφτή» στάση καταπονεί και φθείρει σταδιακά την κατώτερη σπονδυλική στήλη. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει η μέση!
«Η υιοθέτηση σωστής στάσης σώματος από τους υπαλλήλους γραφείου και γενικότερα από εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία. Είναι αποδεδειγμένο πως η πίεση που ασκείται στην σπονδυλική στήλη και στους συνδέσμους καταλήγει σε παραμόρφωση και συνεπώς σε χρόνιο πόνο», υπογραμμίζει ο dr. WaseemBashir, καθηγητής στο Τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Alberta» στον Καναδά και υπεύθυνος της έρευνας.
Η καθιστική ζωή σε αριθμούς
Από ό,τι φαίνεται, από τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Χειροπρακτικών, ο σύγχρονος άνθρωπος περνά πολλές ώρες καθισμένος σε μία καρέκλα ή στον καναπέ, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή των πολιτών!
-Το 32% των Άγγλων περνούν την μισή τους μέρα καθισμένοι σε μία καρέκλα ( 10 ώρες κατά μέσο όρο)
-Οι μισοί υπάλληλοι παραμένουν καθισμένοι στο γραφείο τους και κατά το μεσημεριανό διάλειμμα
-Τα 2/3 των ανθρώπων, όταν επιτέλους φθάνουν στο σπίτι τους μετά από μία κοπιαστική ημέρα στο γραφείο, κάθονται στον καναπέ για να ξεκουραστούν…
TA NEA