e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Αφιέρωμα στα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

Τα 85 του χρόνια στη δημιουργική μουσική δράση και στην πολιτική ζωή συμπληρώνει αυτόν τον Ιούλιο ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τον τιμά με τη συναυλία της στο Ηρώδειο την Πέμπτη 8 Ιουλίου.


Το κορυφαίο ορχηστρικό σύνολο της χώρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο συμφωνικό έργο του συνθέτη με τη σουίτα «Οι εραστές του Τερουέλ» από μπαλέτο και τη Συμφωνία αρ. 4 «των Χορικών». Το τελευταίο είναι έργο του 1987 που σπάνια παρουσιάζεται και συνδυάζει τη συμφωνική μουσική με τη σκηνική για αρχαίο δράμα, τα δύο είδη που μελέτησε, καλλιέργησε και αγάπησε περισσότερο ο Μίκης Θεοδωράκης.






Στη συναυλία συμμετέχουν οι σολίστ Σοφία Κυανίδου (σοπράνο), Μαρία Βλαχοπούλου (μέτζο), Γιάννης Τσιτσελίκης (σόλο βιολοντσέλο) και οι Χορωδίες του Δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ ενώ την απαγγελία έχει αναλάβει η Λυδία Κονιόρδου.






Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (K.O.A.) είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στη νεότερη Ελλάδα. Από την εποχή της ίδρυσής της έως σήμερα, προσπάθησε να προσφέρει στους Έλληνες τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα ήταν και παραμένει ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής.




O αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής είναι ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ. Φωτογραφία: Ch.Bilios






Επιφανείς Έλληνες καλλιτέχνες προσέφεραν το ταλέντο τους στην υπηρεσία της και από τις τάξεις της πέρασαν κορυφαίοι μουσικοί που δίδαξαν, τόσο από τα αναλόγιά της, όσο και από τις αίθουσες των ωδείων όπου εργάστηκαν γενιές Ελλήνων μουσικών.






Εκτός από την Αθήνα, η Κ.Ο.Α. εμφανίζεται και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, έχοντας καθιερώσει συστηματικές περιοδείες. Σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής.






Ο Βύρων Φιδετζής σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης βιολοντσέλο και ανώτερα θεωρητικά. Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε σπουδές βιολοντσέλου στις Μουσικές Ακαδημίες Βιέννης και Ντέτμολντ με τους Ορλόφ, Ναβάρα και Μπένες. Παράλληλα φοίτησε στην τάξη διεύθυνσης ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης και παρακολούθησε σεμινάρια με τον Μιλτιάδη Καρύδη (Βιέννη) και Ότμαρ Σούιτνερ (Βαϊμάρη).






Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως μόνιμος αρχιμουσικός της από το 1985 ως το 1992. Από τον Σεπτέμβριο 2004 είναι διευθυντής της ΚΟΑ.






Για την καλλιτεχνική του δράση έχει λάβει αρκετά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομόφωνα επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών ενώ για το δισκογραφικό του έργο τιμήθηκε με διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.






Πληροφορίες: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, εισιτήρια 15, 20, 30, 40, 50, στις 9 μ.μ.


NAFTEMPORIKI.GR