e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

BP: «Είπε ψέματα, αγνόησε προειδοποιήσεις πριν το ατύχημα»

Κατηγορίες για πλασματικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της διαρροής

Νέες «βολές» δέχεται η BP, αυτή τη φορά από Αμερικανό γερουσιαστή, ο οποίος κατηγορεί τον πετρελαϊκό κολοσσό για «εξαπάτηση του Κογκρέσου».



Ο γερουσιαστής Εντ Μάρκεϊ έδωσε στη δημοσιότητα ένα εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας, στο οποίο περιγράφεται «το χειρότερο σενάριο της καταστροφής». «Πρώτα είπαν ότι η διαρροή ήταν μόνο 1.000 βαρέλια, μετά ότι ήταν 5.000 βαρέλια και τώρα φτάσαμε στα 100.000 βαρέλια», δήλωσε ο Μάρκεϊ, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση «είτε ψεύδεται, είτε είναι βαριά ανίκανη».






Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. εκτιμά ότι η διαρροή φτάνει τα 30.000 - 65.000 βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που σαφώς ξεπερνά τη διαρροή από το ατύχημα του «Έξονς Βαλντές», στην Αλάσκα το 1989.






Ταυτόχρονα, νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία αγνόησε προειδοποιήσεις μηχανικών ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εξέδρα άντλησης που προκάλεσε την καταστροφή.






Μιλώντας στο BBC, ένας εργαζόμενος στην εξέδρα «Ντιπγουότερ Οράιζον» (εκεί όπου συνέβη στις 20 Απριλίου το καταστροφικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε ένδεκα εργαζόμενους), αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε διαρροή στα μηχανήματα ασφαλείας λίγο πριν την έκρηξη.






Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι ο ίδιος εντόπισε πρόβλημα στο μηχανισμό πρόληψης της έκρηξης (blowout preventer - BOP) που αποκόπτει τη ροή από το πηγάδι άντλησης.






Ωστόσο, η διαρροή δεν διορθώθηκε και το ελαττωματικό μηχάνημα έκλεισε ενώ η εξέδρα λειτουργούσε με το εφεδρικό. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι βλάβες στο BOP πρέπει να διορθώνονται αμέσως.






Οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου εντόπισαν και άλλα σοβαρά προβλήματα και κατηγόρησαν την εταιρεία ότι αγνοούσε προειδοποιήσεις για θέματα ασφαλείας για να αποφύγει τις επισκευές και να περιορίσει το κόστος λειτουργίας. Η εταιρεία αποκρούει τις κατηγορίες.






Η BP δηλώνει ότι μέχρι στιγμής το κόστος για την αντιμετώπιση της διαρροής ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί στο μέλλον, όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες.






Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια -και ίσως χρειαστεί να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερα- για να αποζημιώσει όσους έπληξε η πετρελαιοκηλίδα, κυρίως στις τέσσερις πολιτείες του Κόλπου που βρίσκονται κοντά στην εξέδρα άντλησης. Το έργο της συγκέντρωσης των χρημάτων από τις αγορές είναι δύσκολο λόγω της πτώσης της μετοχής και της υποβάθμισης των ομολόγων της στη κατηγορία «τζανκ».






Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση, η επιχείρηση απομακρύνει από το προσκήνιο τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Τόνι Χέιγουορντ, που πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Μπομπ Ντάντλεϊ, υψηλόβαθμό στέλεχος της εταιρείας στις ΗΠΑ. Επισήμως, ο Χέιγουορντ αποσύρεται για να επικεντρωθεί στα διευθυντικά καθήκοντά του.


ΤΑ ΝΕΑ