Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom να περιορίσει από τις 06:00 ώρα Γκρήνουιτς (09:00 ώρα Ελλάδας) τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, χώρα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε διαμάχη για τις οφειλές της, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, επικαλέσθηκε τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία πρέπει να μειωθούν σταδιακά.
"Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα μειώνονται καθημερινά ανάλογα με το ύψος του χρέους", φέρεται ότι δήλωσε ο Μίλερ σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η Λευκορωσία πρότεινε να πληρώσει το χρέος της προς την Gazprom, το οποίο σύμφωνα με την Μόσχα ανέρχεται στα 192 εκατομμύρια δολάρια, με αυτοκίνητα, μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό. Την επιλογή αυτή έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο Μεντβέντεφ.
Νωρίτερα, ανώνυμος εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Λευκορωσίας είχε προειδοποιήσει ότι εάν η "Γκαζπρόμ" υλοποιήσει την απειλή περικοπής ακόμη και 15%, πολύ περισσότερο του 85% της ροής, τότε το λευκορωσικό δίκτυο δεν θα είναι, από τεχνική άποψη, σε θέση να συνεχίσει την ομαλή διαμετακόμιση του αερίου μέσω του εδάφους της, λόγω της δραματικής πτώσης της πίεσης.
"Πρόκειται για προφανή εκβιασμό, που δεν μας αφορά", απάντησαν πηγές στην "Γκαζπρόμ", οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία ότι έως το τέλος του χρόνου τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, λόγω της κατάστασης της οικονομίας της Λευκορωσίας και ότι το χρέος του Μινσκ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500-600 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος της λευκορωσικής εταιρείας "Μπελ-Τρανσ-Γκαζ" υποστήριξε ότι η Μόσχα και ο Α. Μίλερ απέρριψαν "ισορροπημένες και λογικές προτάσεις" για σύνδεση του χρέους αγοράς του αερίου και εκείνου της ρωσικής πλευράς για τη μεταφορά του μέσω του λευκορωσικού δικτύου, ενώ η Ρωσία απαντά ότι το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί η Λευκορωσία αποφάσισε αυθαίρετα να ορίσει την τιμή του αερίου στα 150 $ / 1000 κυβικά, έναντι 174 $, που ζητά η "Γκαζπρόμ" βάσει του συμβολαίου της.
Nooz.gr