e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Πριν από οκτώ μήνες, το Δημοκρατικό Κόμμα του Γιούκιο Χατογιάμα θριάμβευε στις εκλογές, βάζοντας τέλος στην πολιτική κυριαρχία μισού αιώνα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των συμμάχων της. Χθες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, με δάκρυα στα μάτια, υπέβαλε την παραίτησή του, μαζί με τον δεύτερο στην ιεραρχία του DJP, γενικό γραμματέα Ιτσίρο Οζάβα.



«Εκτίμησα ότι η παραίτησή μου υπηρετεί το συμφέρον αυτής της χώρας», δήλωσε ο Χατογιάμα, ο οποίος είχε δει τα ποσοστά του να κατρακυλούν. Έτσι, έγινε ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που εγκαταλείπει, ως αποτυχημένος, τη θέση του μέσα στα τρία τελευταία χρόνια.


Ουσιαστικά, είναι κοινό μυστικό ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια πολιτική κρίση διαρκείας - στη ρίζα της οποίας βρίσκεται το πολυετές «λαχάνιασμα» της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου, που μοιάζει κολλημένη στον βούρκο της ύφεσης.


Αντικαταστάτης


Όπως όλα δείχνουν, τη σκυτάλη της προσπάθειας για να βγει η Ιαπωνία σπό τη διπλή και βαθιά κρίση θα πάρει ο μέχρι χθες υπουργός Οικονομικών, Ναότο Καν. Εφόσον αναλάβει, μια από τις πρώτες ενέργειές του εκτιμάται ότι θα είναι η επιβολή φόρου 5% στις πωλήσεις, ώστε να καλυψθεί η μαύρη τρύπα του χρέους και των κοινωνικών δαπανών.


Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο Καν έχει ταχθεί υπέρ της περαιτέρω αποδυνάμωσης του ιαπωνικού νομίσματος, με στόχο τα 95 γεν ανά δολάριο.