e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Την κοινοβουλευτική οδό παίρνουν τελικά οι αλλαγές στα εργασιακά

Στη Βουλή θα κατατεθούν οι αλλαγές στα εργασιακά, ως διάταξη στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και απόφαση του πρωθυπουργού. Η αρχική επιλογή της διαδικασίας των Προεδρικών Διαταγμάτων συνάντησε έντονες αντιδράσεις, τόσο από την Αντιπολίτευση, όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές, να πάνε όλα στη Βουλή» φέρεται να είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στον κ. Πάγκαλο και τον κ. Παμπούκη, το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε...

υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τα εργασιακά.


Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων


Κρίσιμη μέρα η Τρίτη, οπότε ο υπουργός Εργασίας θα μιλήσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα βρεθεί ενώπιον των βουλευτών όλων των κομμάτων, από τους οποίους δέχεται επίθεση για το Προεδρικό Διάταγμα.


Μιλώντας τη Δευτέρα στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τις τελικές προτάσεις για το θέμα του ύψους των αποζημιώσεων απόλυσης και του χρόνου προειδοποίησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές.


Αλλαγές αναμένονται και στην επίμαχη διάταξη για την προσφυγή στη διαιτησία, καθώς ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα κάνει πρόταση για διατήρηση του θεσμού της διαιτησίας, αλλά με αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διαιτητών και μεσολαβητών ώστε να τυγχάνουν γενικής αποδοχής από τους κοινωνικούς εταίρους και να διασφαλίζεται η αμεροληψία.




Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση με την οποία το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επιταγή εργασίας που θα δίδεται στον εργοδότη προκειμένου να μην κάνει απολύσεις.


Αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Το απόγευμα ο κ. Λοβέρδος είχε την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αυτή τη φορά παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΠΑΣΟΚ.


Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, τόνισε με νόημα: «Πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική αυτονομία, όμως ξέρουμε και τι διακυβεύεται». Αντίστοιχο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και από το press room, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Αλίμονο αν ερχόμουν εδώ να μιλάω για διαγραφές».


Ανδρ.Λοβέρδος: Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές, να πάνε όλα στη Βουλή


«Η κυβέρνηση σέβεται την αυτόνομη λειτουργία των βουλευτών, συζητάει μαζί τους, σέβεται τις απόψεις τους και ότι εκείνοι εν τέλει αποφασίζουν για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι αυτές οι αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν».


Ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει τυχόν αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του μνημονίου, ενώ επιμένει ότι το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος κινείται στα πλαίσια του μνημονίου και σε καμία περίπτωση δεν το υπερβαίνει.


Την ίδια ώρα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις αλλαγές στο εργασιακό, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε ορισμένα σημεία του υπερβαίνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, όπως αυτές αποτυπώνονται στο μνημόνιο.


Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι η ψήφιση του εργασιακού και του ασφαλιστικού είναι καθοριστική για την εφαρμογή του μνημονίου και σε περίπτωση που υπάρξουν διαρροές θα πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης.


Ο κ. Πεταλωτής, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα εκλογών. «Δεν γίνονται τέτοιες κουβέντες, η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα των εκλογών, όποτε και εάν γίνουν αυτές» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ σημαντική καμπή του έργου της και δεν πτοείται από φήμες περί εκλογών.


Στήριξη από κορυφαίους υπουργούς


Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, σπεύδουν να στηρίξουν τον υπουργό Εργασίας. «Μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας που συνδυάζεται με καλύτερη προστασία για τον εργαζόμενο, διευκολύνει την απασχόληση και δεν ευνοεί τις απολύσεις» τονίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο in.gr.


«Ο εργασιακός μεσαίωνας υπάρχει -αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου- και καλούμαστε να τον αντιμετωπίσουμε με ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, που πράγματι θα ευνοεί τις πιο ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, που σήμερα υπάρχουν παράτυπα χωρίς ασφάλεια, αλλά που θα μπορεί να προστατεύσει τον εργαζόμενο».


Αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Το υπουργείο Εργασίας δεν εφαρμόζει μια δική του πολιτική. Η ευθύνη ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Όλοι συνεπώς μαζί οφείλουμε να παρουσιάσουμε την συνολική εικόνα και κυρίως την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν ο υπουργός Εργασίας απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης, τόνισε ότι αυτό είναι σαφέστατο. «Ο αρμόδιος υπουργός σε όλα τα ζητήματα λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει και η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει συλλογικά» τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποφάσεις του κ. Λοβέρδου, αλλά της κυβέρνησης.


Στον Πρόεδρο Παπαρήγα, Καρατζαφέρης


Τη Δευτέρα, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρoλο Παπούλια, στον οποίο εξέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά.


Η κα Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση του κόμματός της ότι το όλο θέμα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να καταψηφιστούν οι επίμαχες αλλαγές.


Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην εμπλέκουν τον Πρόεδρο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε: «Νομίζω ότι και μόνο να σκεφτούμε ότι θα γίνουν εκλογές, ο κόσμος θα αρχίσει να μας δέρνει».


Το βράδυ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του επανήλθε: «Το μεσημέρι, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασα τη βεβαιότητα ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να φέρει το 'Προεδρικό Διάταγμα' στην Ολομέλεια και θα το φέρει στην Ολομέλεια.Χαίρομαι που με καθυστέρηση κάποιων ημερών ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι δεν πρέπει να εμπλακεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και φέρνει τις αλλαγές στα εργασιακά με νομοσχέδιο στη Βουλή».




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ