Πάνω από 50.000 ετησίως είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται το ΑΣΕΠ από άτομα που ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με διορισμούς στο δημόσιο, ενώ 13 εκατομμύρια επισκέψεις είχε η ηλεκτρονική του διεύθυνση την τελευταία πενταετία.
Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής τον απολογισμό του ΑΣΕΠ για τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο πρόεδρός του Γιώργος Βέης τόνισε την ανάγκη να συμπληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, οι κενές θέσεις των τεσσάρων συμβούλων που έχουν ήδη αποχωρήσει, καθώς και άλλων τριών των οποίων δεν θα ανανεωθεί η δεύτερη θητεία τους, ώστε να μπορέσει η Αρχή να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.
Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται για προσλήψεις στο δημόσιο, κυρίως σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Βέης αντέτεινε ότι το ΑΣΕΠ προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες, ωστόσο, για λόγους που ο ίδιος, όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει, κάπου «κολλάνε», δεν προχωράνε και χρονοτριβούν.
Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα των 3000 προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού που, όπως είπε, από πλευράς ΑΣΕΠ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκυρότητας τους, ενώ παραμένει να εξεταστούν μόνο ορισμένες ενστάσεις.
«Από τα 100 άτομα που εγκρίνεται η πρόσληψή τους σε διάφορα νοσοκομεία, τα 40 δεν την αποδέχονται, καθώς μπορεί να κάνει και ένα χρόνο η έγκριση του διορισμού τους και μέχρι τότε έχουν βρει αλλού δουλειά», πρόσθεσε ο κ. Βέης.
Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του κ. Βέη προκάλεσαν καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπετενιώτη σχετικά με πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που δεν αναγνωρίζει το ΑΣΕΠ.
Ο κ. Μπετενιώτης επικαλέστηκε για το λόγο αυτό εξώδικες διαμαρτυρίες, όπως είπε, καθώς και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραλείψεις, παράνομες πράξεις και παιχνίδια μεγάλων συμφερόντων με όμηρους χιλιάδες ενδιαφερόμενους.
«Το ΑΣΕΠ δεν είναι αρμόδιο να καθορίσει όρους και προϋποθέσεις για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Επειδή δεχόμασταν πιέσεις και φτάσαμε σε ένα σημείο ακόμα και από φροντιστήρια να μας ζητάνε να αναγνωρίσουμε τα πτυχία γλωσσομάθειας που χορηγούσαν, ζητήσαμε από το Υπ. Παιδείας να αναλάβει να οργανώσει αυτό το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Περάσανε χρόνια και το υπουργείο δεν έκανε τίποτα. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανένα πιστοποιητικό πέραν όσων ισχύουν βάσει του προεδρικού διατάγματος. Αυτό ισχύει από το 2007 που εκδόθηκε το ΠΔ μέχρι σήμερα», απάντησε ο κ. Βέης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ