Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
Οι άλυτοι γρίφοι της ΕΛ.ΑΣ.
ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ θύμα της τρομοκρατίας στη μετά τη 17 Νοέμβρη εποχή είναι ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριου Σάββα από τη Σέχτα Επαναστατών και δύο μήνες μετά τις...
συλλήψεις κατηγορουμένων ως μελών του Επαναστατικού Αγώνα, οι ασύλληπτοι τρομοκράτες κατάφεραν το πιο εντυπωσιακό χτύπημά τους στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Με την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Βασιλάκη οι τρομοκράτες επιχειρούν να στείλουν μήνυμα ότι παραμένουν ενεργοί, παρά τον αφοπλισμό της κυριότερης οργάνωσης που έδρασε μετά το 2002, του Επαναστατικού Αγώνα, και παρά τις συλλήψεις του βασικού πυρήνα των μελών του. Ωστόσο, η Αντιτρομοκρατική έχει ανοιχτά μέτωπα:
ΤΗ ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ. Η οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε Αστυνομικό Τμήμα, τηλεοπτικό σταθμό και για τη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα στις 17 Ιουνίου πέρυσι στα Πατήσια, έχει σιωπήσει έκτοτε. Η Σέχτα είχε κλιμακώσει πολύ γρήγορα τη δράση της και από τις τυφλές επιθέσεις έφθασε στη δολοφονία, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε ότι «θα γέμιζε φέρετρα η Αθήνα».
ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΠΛΑ. Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής τον περασμένο Οκτώβριο έχει αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση. Η Αστυνομία διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα της προκήρυξης και κατά συνέπεια για την ύπαρξη της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη. Η ανεύρεση του οπλοστασίου του Επαναστατικού Αγώνα, πάντως, δεν επιβεβαίωσε τις υποψίες της ΕΛ.ΑΣ. ότι αυτή η οργάνωση ήταν πίσω από την επίθεση με τον σοβαρό τραυματισμό της ειδικής φρουρού Σοφίας Ψυχογιού.
ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ που τοποθέτησαν τη βόμβα στα Κάτω Πατήσια στις 28 Μαρτίου, από την οποία διαμελίστηκε ο 15χρονος Αφγανός Χαμί Νατζάφι. Τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, που κατά την Αστυνομία συγκέντρωναν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν την ευθύνη για τη βόμβα και τη δολοφονία του παιδιού, την αποποιήθηκαν με διαδικτυακή προκήρυξη.
ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2005. Η Αστυνομία δεν είχε θεωρήσει πειστική την ομολογία του αντιεξουσιαστή Νίκου Κουνταρδά. Ούτως ή άλλως, ο αφοπλισμός του Επαναστατικού Αγώνα μετά την είσοδο της Αντιτρομοκρατικής στη γιάφκα της Κυψέλης τον περασμένο Απρίλιο έδωσε στην Αστυνομία λιγότερες απαντήσεις από αυτές που προσδοκούσε. Παράλληλα, με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία για την υπόθεση, ανέδειξε εντονότερα τα ανοιχτά μέτωπα στη λεγόμενη νέα γενιά των τρομοκρατών. Ωστόσο, οι απειλές που διατύπωνε στις προκηρύξεις της η Σέχτα Επαναστατών έκαναν τις αρχές να χαρακτηρίζουν τα μέλη της τους πιο επικίνδυνους από τους «νεο-τρομοκράτες». Μετά τη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής, οι τρομοκράτες κλιμάκωσαν τις απειλές τους, φθάνοντας να γράφουν στην προκήρυξή τους απευθυνόμενοι στους δημοσιογράφους, «τώρα ξέρετε ποιος είναι ο επόμενος στόχος».
Την ίδια «συγγενική» σχέση που βλέπουν οι διωκτικές αρχές ανάμεσα στον Επαναστατικό Αγώνα με τη Σέχτα Επαναστατών βλέπουν και με την οργάνωση ΟΠΛΑ, που ανέλαβε την τυφλή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής τον περασμένο Οκτώβριο. Η οργάνωση έχει εμφανιστεί αυτή τη μία και μοναδική φορά, ενώ το γεγονός ότι ακόμη και η Αντιτρομοκρατική αντιμετώπισε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την προκήρυξή της εκτιμάται πως οδήγησε τον Επαναστατικό Αγώνα να δημοσιοποιήσει προκήρυξη αποποίησης της ευθύνης.
tanea