e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πολιτική τρικυμία για τη Siemens

Διαστάσεις χιονοστοιβάδας λαμβάνουν πλέον οι αποκαλύψεις για εμπλοκές πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens μετά την ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, περί χρηματισμού του από τον γερμανικό κολοσσό.

Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή.







«Το ζητούμενο είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και όχι η κομματική ή προσωπική αντιπαράθεση», απάντησε ο κ. Σημίτης.






«Το έργο της εξεταστικής επιτροπής δεν επιτρέπεται να διολισθήσει σε εντυπωσιασμούς και σε παραπλανήσεις. Όταν προτείνεται να κληθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε συζήτηση χωρίς στοιχεία και μαρτυρίες που τον αφορούν προσωπικά, θα κυριαρχήσουν εικασίες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις, φραστικές προσβολές και καταγγελίες», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.






Η πρόταση της ΝΔ έχει ως στόχο να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε ο κ. Σημίτης, και τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η Εξεταστική Επιτροπή.






ΝΔ: Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Σημίτης ενοχλείται






«Η Νέα Δημοκρατία δεν ενοχοποιεί και δεν στοχοποιεί κανέναν», τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στην πρόταση της ΝΔ.






«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Σημίτης ενοχλείται από την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας [..] Άλλωστε και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει το ίδιο, μετά τις αποκαλύψεις, που αφορούν στο χρηματισμό από τη Siemens δύο κορυφαίων στελεχών του Κινήματος και πρώην στενών συνεργατών του κ. Σημίτη» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.






«Η Νέα Δημοκρατία δεν ενοχοποιεί και δεν στοχοποιεί κανέναν. Θεωρεί, όμως, ότι έχουμε όλοι καθήκον να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στο να διαλευκανθούν όλες οι δύσοσμες και σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο δημόσιο βίο» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.






Δημοσίευμα εμπλέκει και υπουργό της ΝΔ






Εν τω μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» φέρει την Εξεταστική Επιτροπή να έχει στα χέρια της ιδιόχειρο σημείωμα του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς, Μιχάλη Χριστοφοράκου, με το οποίο είχε δώσει εντολή να καταβληθεί σε υπουργό το 50% των συμφωνηθέντων.






Το σημείωμα φέρεται να γράφτηκε το 2008 και να αφορά υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή.






Θ. Πάγκαλος: Ουδεμία προσπάθεια συγκάληψης






«Το ΠαΣοΚ δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αποκρύψει ή να συγκαλύψει ή να συγχωρήσει τίποτε», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην αποκάλυψη υποθέσεων αδιαφάνειας και φοροδιαφυγής εντός του κυβερνώντος κόμματος.






Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», «δεν πρέπει κανείς να περιμένει στο μέλλον ότι όταν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες ενδείξεις για την εμπλοκή στελεχών του ΠαΣοΚ σε υποθέσεις αδιαφάνειας από την πλευρά μας να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια συνενοχής και συγκάλυψης».






«Η αποτυχία του ΠαΣοΚ, που ήταν και αποτυχία του μεγάλου εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του ελληνικού λαού από το 2000 ως το 2004, οφείλεται στο ότι βαθμιαία η αλληλεγγύη που υπήρχε μεταξύ των ηγετικών στελεχών του μετεβλήθη σε συνενοχή», σημειώνειο ο κ. Πάγκαλος.






Παράλληλα, επικρίνει επίσης τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι κυβέρνησε «από καθ’ έδρας» και χαρακτηρίζει απαράδεκτο να μην προσέλθει να καταθέσει στην εξεταστική της Βουλής όταν το «Βατοπαίδι δείχνει προς την κατεύθυνση του Μαξίμου» και ο κ. Αγγέλου ήταν το «alter ego» του κ. Καραμανλή.






Ο κ. Πάγκαλος κάνει επίσης λόγο για «γραφειοκράτες-υπαλληλίσκους» του ΚΚΕ και για ευθύνη του κόμματος στην πτώση του ελληνικού τουρισμού από τις ενέργειές του. «Ποιος επαγγέλλεται τη βία; Όταν φωνάζουν οι συνδικαλιστές- και μη μου πείτε ότι δεν το κάνουν οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ, γιατί τους είδα με τα μάτια μου και αναγνώρισα πρόσωπα στην τηλεόραση να φωνάζουν «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», αυτό δεν είναι πράξη βίας;»






Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Πάγκαλου στο ΚΚΕ, το γραφείο Τύπου του κόμματος σημειώνει ότι «το ΚΚΕ δεν τρομάζει από προβοκάτσιες και απειλές» και ότι «ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη για το προβοκατόρικο ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης».






Γ. Καρατζαφέρης: Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων






«Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων. Το Σύνταγμα λέει ότι όλοι είμαστε ίσοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ερωτηθείς σχετικά με την άρνηση του Κ. Σημίτη να καταθέσει στην Εξεταστική.






«Και ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε… Νομίζω ότι αυτή η αλαζονεία πρέπει να ελεγχθεί δεόντως και με πολλή σοβαρότητα», ανέφερε.






Όσον αφορά στα σημερινά δημοσιεύματα για γαλάζιους υπουργούς οι οποίοι έχουν λάβει χορηγίες από τη Siemens, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «υπάρχουν μεγάλα ονόματα, τα οποία δυστυχώς η Πολιτεία δεν βοηθάει στην αποκάλυψή τους».






«Τόσο οι πρώην αρχηγοί και Πρωθυπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Νέας Δημοκρατίας, όσο και οι νυν αρχηγοί, ό ένας εκ των οποίων ο Πρωθυπουργός, ας φροντίζουν να μην βάζουνε εμπόδια στις ανακρίσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.
Πηγή Ναυτεμπορική