e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΚΙΝΕΖΙΚΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση την αξία των μετοχών της στο χρηματιστήριο είναι πλέον κινεζική, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία η πετρελαϊκή ΡetroChina εκθρόνισε την αμερικανική Εxxon Μobil από την κορυφή της σχετικής λίστας. Πρόκειται για τη λίστα FΤ Global 500 που παρουσιάζουν...

κάθε χρόνο οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Η κεφαλαιοποίηση της ΡetroChina ανήλθε σε σχεδόν 330 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου όσο ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδας (!), ενώ η κεφαλαιοποίηση της Εxxon Μobil με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανερχόταν σε... μόλις 316 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Μicrosoft, στην τέταρτη η Ιndustrial & Commercial Βank of China και στην πέμπτη η Αpple. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι αν η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών είχε υπολογιστεί με βάση το κλείσιμο των χρηματιστηρίων στα τέλη Μαΐου και όχι στις 31 Μαρτίου 2010, όπως έχουν κάνει οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα υπήρχαν κάποιες αλλαγές στη σχετική κατάταξη. Την προηγούμενη εβδομάδα η Αpple ξεπέρασε τη Μicrosoft στην κατάταξη με τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του Στιβ Τζομπς στις 27 Μαΐου ανήλθε σε 222 δισ. δολάρια έναντι 219 δισ. δολαρίων της Μicrosoft. Οι μετοχές της Αpple αξίζουν σήμερα δέκα φορές περισσότερο σε σύγκριση με όσο άξιζαν πριν από δέκα χρόνια, χάρη κυρίως στη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην αγορά το iΡod το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2001.
Πάντως, τα έσοδα της Μicrosoft με βάση τα στοιχεία τριμήνου παραμένουν περισσότερα από αυτά της Αpple. Λογισμικό (όπως λειτουργικά συστήματα) της εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς χρησιμοποιούν σήμερα οι εννέα στους δέκα προσωπικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.
Η δημιουργία της λίστας
Οπως εξηγούν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για τη μεθοδολογία της δημιουργίας της σχετικής λίστας, όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των μετοχών κάθε εταιρείας στο χρηματιστήριο, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει η εταιρεία στη σχετική θέση της λίστας. Η κεφαλαιοποίηση ή χρηματιστηριακή αξία, όπως είναι αλλιώς γνωστή, προκύπτει από την τιμή των μετοχών κάθε εταιρείας στο χρηματιστήριο η οποία πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των μετοχών που έχει εκδώσει. Ολα τα ποσά έχουν μετατραπεί σε δολάρια για να είναι ευκολότερη η σύγκριση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ