e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη στην DEAL NEWS

       ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τώρα και μέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαλαλούν το άνοιγμα των Τραπεζικών λογαριασμών διαφόρων πολιτών επωνύμων ή μη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η φοροδιαφυγή των.
Ακούσαμε π.χ. ό,τι επειδή το σύνολο των Τραπεζικών καταθέσεων κάποιων πολιτών υπερέβαινε κατά πολύ το άθροισμα των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, τα όργανα οικονομικού ελέγχου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες αυτοί έκαναν
 φοροδιαφυγή και προφανώς δεσμεύτηκαν και τα χρήματα που βρέθηκαν στους σχετικούς λογαριασμούς.
Οι Κυβερνητικές αυτές μεθοδεύσεις όσο και αν εκ πρώτης όψεως εμφανίζονται αποτελεσματικές και ενδεχομένως ως ένα βαθμό επικροτούνται από μερίδα του κόσμου, εν τούτοις, μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να τινάξουν την οικονομία μας στον αέρα.
Διότι είναι γνωστό ότι το σύνολο των κατοίκων αυτής της Χώρας, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, ρέπουν στην φοροδιαφυγή άλλος πολύ και άλλος λιγότερο, και ότι το προϊόν αυτής της φοροδιαφυγής το καταθέτουν κυρίως στις Ελληνικές Τράπεζες.
Είναι επόμενο λοιπόν όλοι αυτοί να έχουν να φοβούνται το άνοιγμα των Τραπεζικών τους λογαριασμών διότι ενδεχομένως έτσι θα αποκαλυφθεί η μικρή ή μεγάλη φοροδιαφυγή τους.
Έχει λοιπόν κάθε λόγο η πλειονότητα των Ελλήνων και να αποσύρει τα χρήματα τους από τις Τράπεζες αλλά και να μην καταθέτει πλέον σ’ αυτές.
Βέβαια είναι προφανές ότι και αν ακόμα αποσύρουν τα χρήματα τους οι όποιοι καταθέτες από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, η κίνηση των λογαριασμών θα είναι καταγεγραμμένη και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδειχθεί το ύψος των καταθέσεων που έγιναν και άρα και η τυχόν φοροδιαφυγή, αλλά με την απόσυρση των χρημάτων τους από τις Τράπεζες επιδιώκουν να τα γλυτώσουν από τυχόν δέσμευση των!
Αν όμως κάποιοι πολλοί ή λίγοι καταθέτες, αλλά έστω και λίγοι, αποσύρουν τα χρήματα τους από τις Ελληνικές Τράπεζες και στην συνέχεια οι ίδιοι αλλά και άλλοι, σταματήσουν να κάνουν περαιτέρω καταθέσεις σ’ αυτές, ώστε να μην είναι εμφανή τα εισοδήματα τους, είναι με μαθηματικά βέβαιο ότι η ρευστότητα των Τραπεζών θα στερέψει που σημαίνει ότι το τραπεζικό μας σύστημα θα καταρρεύσει στο σύνολο του.
Το τι σημαίνει κατάρρευση ενός Τραπεζικού συστήματος δεν θα θέλαμε να το πούμε εμείς εδώ, άλλωστε το ξέρει αρκετά καλά η σημερινή Κυβέρνηση όπως και κάθε άλλη.
Με δυο απλά λόγια όμως μπορούμε να πούμε ότι η κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος σημαίνει κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας και είναι κάτι χειρότερο από εκείνο που λέμε πτώχευση της Χώρας.
Διότι ακόμα και αν υπάρξει πτώχευση σε μια Χώρα, το Τραπεζικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανανάπτυξη της.
Αντίθετα όμως ακόμα και αν είναι ανθηρή μια Εθνική οικονομία, εάν το Τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθερότητα, όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αλλά ούτε καν μπορεί να επιβιώσει η οικονομία αυτή, αλλά θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε χρεοκοπία και μάλιστα χωρίς προοπτική ανάκαμψης.
Φοβούμαστε ότι η Κυβέρνηση προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρα οφέλη, κάνει σχεδόν ευρεία χρήση του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών διαφόρων καταθετών, κατά τέτοιο τρόπο που θα αποθαρρύνει τους καταθέτες και θα αποψιλώσει το Τραπεζικό σύστημα από την ρευστότητα του και θα γονατίσει τις Τράπεζες.
Και αν φτάσουμε ο Έλληνας να μην καταθέτει πλέον σε Ελληνικές Τράπεζες τα χρήματα του, αλλά είτε να τα κρατά στο σπίτι, είτε να τα καταθέτει σε τράπεζες του εξωτερικού, τότε είμαστε χαμένοι .
Ας προσέξει το Υπουργείο Οικονομικών, όσο είναι ακόμα καιρός, μήπως στην προσπάθεια του να σώσει την Χώρα την καταστρέψει εντελώς!