e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

"Δεν έχουμε ανάγκη διάσωσης" λένε Ισπανία και Ιταλία


Η Ισπανία "δεν έχει ανάγκη διάσωσης", δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα, η οποία θα επωφεληθεί από μια ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της, έχει την υποστήριξη των εταίρων της στην ΕΕ και στη G20.

"Η Ισπανία δεν αποτέλεσε αντικείμενο διάσωσης επειδή δεν έχει ανάγκη να διασωθεί", διαβεβαίωσε ο Μοντόρο μιλώντας ενώπιον των βουλευτών και απορρίπτοντας την ιδέα ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης για την ισπανική οικονομία.

"Η Ισπανία έχει την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της και των ευρωπαϊκών θεσμών. Και η Ισπανία έχει, όπως το είδαμε χθες βράδυ, την εκπεφρασμένη υποστήριξη της G20 για τα προγράμματα (των μεταρρυθμίσεων) που θέτει σε εφαρμογή η ισπανική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα", πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Ισπανία έλαβε χθες το βράδυ την υποστήριξη των χωρών της G20, που συνεδριάζουν στο Μεξικό, για τις προσπάθειές της να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, που έχουν πληγεί από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.

"Χαιρετίζουμε το ισπανικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και την ανακοίνωση από το Eurogroup ότι στηρίζει την ισπανική αρχή χρηματοπιστωτικής ανακεφαλαιοποίησης", αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής.

Ιταλία: Δεν τίθεται θέμα διάσωσης

Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη ένα σχέδιο διάσωσης, επανέλαβε στη διάρκεια της G20 ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος ανακοίνωσε όμως ότι εξετάζεται η ιδέα της εξαγοράς τίτλων χρέους των εύθραυστων χωρών από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ώστε να μειωθούν τα επιτόκια.

"Για την Ιταλία, το θέμα του 'bailout' (διάσωση) δεν τίθεται πραγματικά", δήλωσε την Τρίτη ο Μόντι, συμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώπιον των δημοσιογράφων στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Ο Μόντι είχε ήδη διαβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιταλία, η οποία βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των αγορών, δεν θα έχει ανάγκη σχεδίου διάσωσης "ούτε στο μέλλον".

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο να χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στήριξης για να εξαγοραστούν τίτλοι χρεών των εύθραυστων χωρών, ώστε να καταπολεμηθεί η άνοδος των επιτοκίων που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ισπανία και την Ιταλία, ο Μόντι δήλωσε πως η ιδέα αυτή "βρίσκεται υπό σκέψη" στο επίπεδο της ευρωζώνης.

Η ιδέα είναι "να ενισχυθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης μέσω μηχανισμών που μπορούν να επιτρέψουν να προκριθούν τα θετικά, ούτως ώστε οι χώρες που είναι εντός των πλαισίων στα δημόσια οικονομικά, όπως η Ιταλία", να μπορούν να έχουν "επίπεδα 'spread' (η διαφορά των επιτοκίων μιας χώρας από αυτά της Γερμανίας) λιγότερο αφύσικα", υπογράμμισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα σενάριο "εντελώς διαφορετικό από τη διάσωση", το οποίο θα συζητηθεί στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη ανάμεσα στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία και αναμένεται ότι θα επιτρέψει στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να εναρμονίσουν τις θέσεις τους πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, πρόσθεσε ο Μόντι.

nooz.gr