e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Θύμα των αγορών η Φόρμουλα 1

Θύμα του εχθρικού κλίματος που επικρατεί στα χρηματιστήρια απέναντι στις δημόσιες εγγραφές φαίνεται ότι έπεσε η Formula One Group. Το σχέδιο της εταιρείας για μία δημόσια εγγραφή ύψους 3 δισ. δολαρίων στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, φαίνεται ότι μπαίνει στον πάγο, καθώς άλλα τρία IPOs στην Ασία αναβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Formula One είχε αρχίσει τις πρώτες της επαφές με θεσμικούς επενδυτές, πριν από τρεις εβδομάδες, με στόχο να ενταχθεί στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης έως τα τέλη του Ιουνίου. «Η εταιρεία εξακολουθεί να μιλά με επενδυτές. Τις τελευταίες ημέρες, η αγορά ήταν εμφανώς κακή», αποκάλυψε στους New York Times πρόσωπο που έχει γνώση των εξελίξεων.

Όπως όλα δείχνουν, η Formula One δεν έχει αρχίσει ακόμα να δέχεται παραγγελίες για μετοχές στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής, και εάν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του επικεφαλής της, Bernie Ecclestone, δεν σκοπεύει να το κάνει στο άμεσο μέλλον.

«Αίσθησή μου είναι ότι θα ήταν καλύτερη ιδέα να ετοιμάσουμε τα πάντα και μετά να προχωρήσουμε όταν οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει, με ορίζοντα δύο μηνών», είπε ο Ecclestone πρόσφατα στο Bloomberg. «Δεν υπάρχει βιασύνη. Οι αγορές δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή, δεν εμπνέει τον κόσμο. Δεν είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε τώρα».

Πριν από λίγες ημέρες, η Graff Diamonds απέσυρε τη δημόσια εγγραφή της στο Χονγκ Κονγκ, μέσω της οποίας σκόπευε να αντλήσει 1 δισ. δολάρια. Η εταιρεία ανέφερε ότι η πτώση των αγορών ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στην επιτυχή ολοκλήρωση του deal. Η Graff, που αποτελεί λιανέμπορο ακριβών λίθων, σχεδίαζε να περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου αυτή την εβδομάδα.

Το ίδιο διάστημα, δύο ακόμα κινέζικες εταιρείες απέσυραν τα σχέδιά τους για δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ, μέσω των οποίων θα αντλούσαν έως και 750 εκατ. δολάρια. Η China Nonferrous Mining, που έχει ορυχεία χαλκού στη Ζάμπια και η China Yongda Automobile Services, εταιρεία εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων, απέδωσαν την απόφασή τους να αναβάλουν στο IPO στις άσχημες συνθήκες των αγορών.

Η δημόσια εγγραφή της Formula One θα ήταν η μεγαλύτερη του έτους για τις αγορές της Ασίας, και η δεύτερη μεγαλύτερη διεθνώς, μετά το ύψους 16 δισ. δολαρίων IPO της Facebook στο χρηματιστήριο Nasdaq.

Μαζί με εκείνη της Graff, δημόσιες εγγραφές ύψους 13,6 δισ. δολαρίων αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν διεθνώς, από τις αρχές του έτους. Στην Ασία, 41 deals αξίας 3 δισ. δολαρίων ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν φέτος.

Η Formula One είχε προσλάβει ως συμβούλους τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS. Ο μέτοχος που είχε τον έλεγχο του ομίλου, η εταιρεία private equity CVC Capital Partners, είχε δηλώσει στις 22 Μαΐου ότι πούλησε το 21% της Formula One αντί 1,6 δισ. δολαρίων στις Waddell & Reed, Norges Bank και BlackRock. Διατηρεί το 42% της εταιρείας.

Η Formula One προσπαθεί να διευρύνει τη δημοτικότητά της στην Ασία, πραγματοποιώντας έξι από τους 20 αγώνες της χρονιάς στην περιοχή αυτή. Η τρέχουσα σαιζόν άρχισε το Μάρτιο και περιελάμβανε αγώνες στην Κίνα και τη Μαλαισία, ενώ μέσα στο έτος θα πραγματοποιηθούν στη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και την Ινδία.
dealnews.gr