Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τα οποία οι καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας αισθάνονται ιδιαίτερα "ανασφαλείς" όχι όμως κυρίως λόγω της εγκληματικότητας και της μετανάστευσης, αλλά πρωτίστως λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της.
Όπως αναφέρει το Βήμα, η έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Παντείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής την καθηγήτρια και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, υπό τον τίτλο «(Aν)ασφάλεια καταστηματαρχών Αθήνας και Πειραιά και νέες μορφές αστυνόμευσης» κατέληξε σε πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Καταρχήν, οι καταστηματάρχες στην Αθήνα και στον Πειραιά ζητούν μια αστυνομία που:
- να συνεργάζεται με τους πολίτες (23,90%)
- να είναι προσιτή στον πολίτη (19,90%)
- να είναι πιο εκπαιδευμένη (16,50%), να κάνει αισθητή/ορατή την παρουσία της (15,80%)
- να συνεργάζονται τα διάφορα αστυνομικά σώματα (9,30%)
- να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα (7,30%)
Για τη βελτίωση της αστυνομίας, το 26,5% ζητά να ενισχυθεί η παρουσία της, το 16,5% θέλει περισσότερες περιπολίες, ενώ μεταξύ των προτάσεων είναι και η καλύτερη κατάρτιση.
Επιπλέον, το 27,7% εκείνων που έχουν αυξημένο αίσθημα ασφάλειας και το 45,5% των "ανασφαλών" συμφωνούν με την άποψη ότι προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς θα πρέπει να περιοριστούν οι ατομικές τους ελευθερίες.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση ανασφάλειας και φόβου του εγκλήματος με "προηγούμενη θυματοποίηση (και κυρίως επαναλαμβανόμενη) αλλά και με την πρόσληψη υποβάθμισης γειτονιάς, αντικοινωνικότητες και περιβαλλοντική "αταξία"".
Ειδικότερα για το κέντρο της Αθήνας, από τις απαντήσεις των καταστηματαρχών, προκύπτει ότι υπάρχει:
- διάχυτη η εντύπωση περί απουσίας κρατικού ενδιαφέροντος και επίσημου κοινωνικού ελέγχου των εγκληματικών απειλών
- αίσθηση περί εγκατάλειψης περιοχών και κατοίκων τους
-απαίτηση "φυσικής" παρουσίας της αστυνομίες (περιπολίες).
nooz.gr