e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις λόγω Μνημονίου

Τη στιγμή που χιλιάδες έλληνες πολίτες παλεύουν να επιβιώσουν από τις μειώσεις μισθών, τα χαράτσια και την όλη οικονομική κατάσταση της χώρας, τη στιγμή που χιλιάδες διαδήλωναν μπροστά από τη Βουλή να μην ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο, η ΔΕΗ αναμένεται να αυξήσει τα τιμολόγια από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι αυξήσεις αυτές περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια θα απελευθερωθούν πλήρως, με εξαίρεση όσους καταναλωτές υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.


Ειδικότερα, στο κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 «υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές».

Στη συνέχεια, προστίθεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 «η κυβέρνηση καταργεί τα νόμιμα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών».

Στο πλαίσιο των μέτρων «για την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», μέσα στο πρώτο τρίμηνο η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει «τα μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Στο δεύτερο τρίμηνο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, με στόχο αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο του 2013.


Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, η εν λόγω πώληση είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Κομισιόν για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη.

Ωστόσο, μπορεί να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα αγοράς υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας /λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα που προβλέπει η εν λόγω απόφαση.

Πάντως, η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας προβλέπεται ότι δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική απόφαση της Κομισιόν και ότι «δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».
dealnews.gr