e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ρεν: Συμφωνία για το PSI εντός του Σαββατοκύριακου

Μια συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας προς τον ιδιωτικό τομέα είναι επικείμενη και θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου το αργότερο, δήλωσε ο Όλι Ρεν, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ μιλώντας στο 42ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

"Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Αν όχι σήμερα, τότε κατά το Σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση τον Ιανουάριο μάλλον, όχι το Φεβρουάριο", δηλαδή πριν από το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας: "Είμαστε πολύ κοντά".

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει όμως να είναι φιλόδοξη και να εξασφαλίσει ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ της Ελλάδας ως το 2020, όπως έχει ήδη απαιτήσει το ΔΝΤ, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια συζήτηση με τον Ρεν στο Νταβός.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν περιμένει "μια χρεοκοπία της Ελλάδας". Ωστόσο ο Σόιμπλε δεν διευκρίνισε πώς θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η πρόταση των ιδιωτών πιστωτών (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία...) δεν επιτρέπει να περιοριστεί το ελληνικό χρέος περισσότερο από το 130% του ΑΕΠ.

Στις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την αυστριακή εφημερίδα "Standard" πως τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει "να παραγράψουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους", όπως οι ιδιωτικές τράπεζες.
nooz.gr