e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Στους ιδιώτες οι τράπεζες – Υιοθετούν πορτογαλικό μοντέλο

 Σε ιδιωτικά χέρια θα παραμείνουν οι ελληνικές τράπεζες μετά και την εισήγηση της Τρόικα να υιοθετηθεί το πορτογαλικό μοντέλο, δηλαδή να εκδοθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα κοινές μετοχές άνευ ψήφου, για την άντληση κρατικών κεφαλαίων από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ακολουθούν οι πορτογαλικές τράπεζες, προβλέπεται η έκδοση κοινών μετοχών άνευ ψήφου για την άντληση κρατικών κεφαλαίων, με τη δυνατότητα μετατροπής τους, σε κοινές μετοχές μετά ψήφου, εφόσον δεν επαναγοραστούν από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα σε 3 έτη.

Παράλληλα, η τρόικα θέτει ως ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier I) το 9% για το 2012 έως το μέσον του 2013, αντί του 10% που είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα ισχύσει από τον Iανουάριο του τρέχοντος έτους. Aπό τον Iούλιο του 2013, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταφέρει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο 10%, σύμφωνα με τις προσταγές της τρόικας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα οι διοικήσεις των ιδιωτικών τραπεζών κρίνεται από τους αναλυτές ότι έχουν ικανό διάστημα να επιτύχουν τους στόχους τους.
dealnews.gr