e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Οι προτάσεις για τους μισθούς στο τραπέζι της ΓΣΕΕ

Επί τάπητος στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ - το μεσημέρι της Τρίτης - τίθενται οι προτάσεις των εργοδοτών για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ενόψει της έλευσης της τρόικας, η οποία πιέζει ασφυκτικά για μείωση του μισθολογικού κόστους.

Οι εργοδότες φαίνονται να αντιτίθενται σε μείωση του κατώτατου μισθού, ωστόσο προτείνουν άλλες περικοπές και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι θα σεβαστεί αυτό που θα συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα. "Μπορούμε να συζητήσουμε για το μη μισθολογικό κόστος, για την προστασία των θέσεων εργασίας αλλά όχι την Εθνικής Συλλογική Σύμβαση" λέει χαρακτηριστικά.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Διοίκηση της ΓΣΕΕ θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών, προκειμένου να αποφασίσει αν η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει το διάλογο με τον ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Την Δευτέρα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν στα γραφεία του ΣΕΒ. Οι εργοδότες φαίνεται να προσανατολίζονται στο πάγωμα των μισθών για μια τριετία, την τήρηση του κατώτατου μισθού αλλά πάγωμα των ωριμάνσεων, την διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού (με επιβολή πλαφόν), καθώς και την μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρις ενός ορισμένου ύψους, αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κλπ.

Θεωρείται - σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις - στις σημερινές συνθήκες υπερβολή να εισπράττουν οι υψηλόμισθοι υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, κάνουν απολύσεις κλπ.

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιό είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του "δώρου". Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται "μη υποχρεωτική" καταβολή του σε υψηλότερα κλιμάκια.
nooz.gr