e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τα σενάρια για το έλλειμμα και η «ομολογία» μιας αποτυχίας

Πολύ κοντά στο 10% θα διαμορφωθεί τελικώς το έλλειμμα για το 2011, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο κι από την τρόικα για να συγκρατηθεί κοντά στο 9%. Αν το σενάριο αυτό, που θεωρείται σήμερα ως το ρεαλιστικό, επαληθευτεί, τότε θα μιλάμε για πλήρη αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής όλο το προηγούμενο 12μηνο, το οποίο θα χρεωθεί εξολοκλήρου η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οικονομικά της επιτελεία, αλλά και οι επικεφαλείς της τρόικας, οι οποίοι υποτίθεται ότι επέβλεπαν αυτές τις πολιτικές, οι οποίες δεν απέδωσαν, παρά τις θυσίες που έγιναν.


Βεβαίως, υπάρχει πάντα και το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο, ωστόσο, δεν κάνει και τη μεγάλη διαφορά. Κι αυτό γιατί προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 9,50%. Αλλά εδώ που φτάσαμε, αν ανακοινωθεί, θα πανηγυριστεί, περίπου ως ...επιτυχία.

Όλα τα παραπάνω, πάντως, έχουν επιβαρύνει εξαιρετικά το κλίμα στο νυν οικονομικό επιτελείο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να πάρει το βάρος των ανακοινώσεων. Ωστόσο, και αυτό θα πρέπει να γίνει. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η αρνητική τροπή των πραγμάτων έχει προκαλέσει γκρίνια και δυσαρέσκειες ακόμα κι εντός των στελεχών της τρόικας, οι οποίοι μόλις τώρα θα πρέπει να ανακοινώσουν στα δικά τους «αφεντικά» την ελληνική αποτυχία τους.
dealnews.gr