e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Χρεοκοπίες και αποχωρήσεις από το ευρώ "βλέπει" η WSJ


Με μελανά χρώματα παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο "βλέπει" μελλοντικά ένα επερχόμενο κύμα χρεοκοπιών, αποχωρήσεων από τη νομισματική ένωση, ή ακόμη και τη διάλυσή της. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία στη Βόρεια Ευρώπη έχουν μειώσει την έκθεση τους σε κρατικό χρέος και στρέφονται είτε σε ακίνητα, είτε σε ασφαλέστερες αγορές όπως της Γερμανίας.


«Βλέπουμε μια από–παγκοσμιοποίηση μια αποδόμηση της ζώνης του ευρώ» δήλωσε στην εφημερίδα ο Andrew Balls επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Pimco.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζώνη του ευρώ δεν πάσχει απλώς από μια βραχυπρόθεσμη κρίση εμπιστοσύνης. Η οικονομική σανίδα σωτηρίας ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών υποχωρεί μακριά και ίσως να μην επιστρέψει για χρόνια, αφήνοντας ορισμένες χώρες εκτεθειμένες σε κίνδυνο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το αρνητικό σενάριο που περιγράφει η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα κύμα κρατικών χρεοκοπιών που απειλεί να παραλύσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, προκαλώντας βαθιά ύφεση, με αποτέλεσμα την αποχώρηση μιας ή περισσότερων χώρων από τη νομισματική ένωση, ή ακόμη και η διάλυση της.


dealnews.gr