e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ο γαλλογερμανικός άξονας σε ρόλο "ευρω-σωτήρα"


Ασπαζόμενοι το δόγμα "η ισχύς εν τη ενώσει", Γερμανία και Γαλλία προχωρούν συντεταγμένα για την "επανίδρυση" της Ευρώπης - όπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί -, ζητώντας αυστηρότερους κανόνες και κυρώσεις και πιέζοντας για αναθεώρηση των Συνθηκών.

Βερολίνο και Παρίσι προχωρούν σε στενή συνεργασία ενόψει μιας ακόμη αποφασιστικής σημασίας για το ευρώ Συνόδου Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου, με κοινό στόχο να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Όπως διεμήνυσαν, έχουν κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία αποσκοπεί σε μια πιο πειθαρχημένη Ένωση, παραμερίζοντας προς το παρόν - κατά απαίτηση της Γερμανίας - το σενάριο της έκδοσης ευρωομολόγου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί την Δευτέρα στο Παρίσι προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Σαρκοζί στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Η συνάντηση θα γίνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθούν οι πιθανές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Γερμανία και Γαλλία έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν κοινές προτάσεις για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στην Τουλόν, ο Σαρκοζί έκανε λόγο για "επανίδρυση" της Ευρώπης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο κέντρο της να αποτελούν μία "ζώνη σταθερότητας".

"Η Γαλλία και η Γερμανία, μετά από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον. Το να αναθεωρήσουμε αυτή τη στρατηγική θα ήταν ασυγχώρητο", είπε και ανακοίνωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο "μάχονται" για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, η οποία "θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί" την οργάνωση της Ευρώπης.

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρότερων ελέγχων των εθνικών προϋπολογισμών και ενός πιο αυτοματοποιημένου μηχανισμού κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. "Κάθε χώρα της ευρωζώνης πρέπει να έχει έναν Χρυσό Κανόνα", που σημαίνει ότι θα πρέπει να εντάξουν στα συντάγματά τους το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, σε συνέντευξή της στην General-Anzeiger της Βόννης, επανέλαβε την κατηγορηματική άρνησή της στην έκδοση ευρωομολόγου, κάνοντας λόγο για "λάθος εργαλείο και ζημιογόνο".

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε, από την πλευρά του, αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία μέσω αλλαγής των Συνθηκών της ΕΕ και διάσωση των χρεωμένων χωρών κυρίως με εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ που έχουν χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να "θεραπεύσουν" το παραπάνω χρέος μέσω ταμείων που θα τροφοδοτούνται με εθνικούς πόρους, και πρόσθεσε ότι τα ταμεία αυτά θα πρέπει να έχουν διάρκεια ζωής 20 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να παράσχει μόνο "περιορισμένη" βοήθεια στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, προειδοποίησε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό θεσμό που εδρεύει στην Φρανκφούρτη να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να διαλυθεί το ενιαίο νόμισμα.
nooz.gr